Troițe, în semn de mulțumire, la Vlădiceni

Arhiepiscopia Iaşilor

Troițe, în semn de mulțumire, la Vlădiceni

    • Troițe, în semn de mulțumire, la Vlădiceni
      Troițe, în semn de mulțumire, la Vlădiceni

      Troițe, în semn de mulțumire, la Vlădiceni

Parohia "Sfântul Ierarh Nicolae" - Vlădiceni din Protopopiatul Piatra Neamț de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil gazda unui eveniment religios.

După săvârșirea Utreniei și a Sfintei Liturghii în Biserica “Sfântul Nicolae“ pr. Dumitru Ailincăi, protoiereul Protopopiatului Piatra Neamț, alături de un sobor de preoți, au sfințit cele două troițe ridicate la intrarea în curtea bisericii. Din soborul de preoți a făcut parte și pr. prof. Dan Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sf. Împ. Constantin și Elena" din Piatra Neamț. În cuvântul de învățătură pr. protopop Dumitru Ailincăi a arătat importanța ridicării celor două troițe, ele deschizând o nouă cale spre împărăția lui Dumnezeu, fiind semne ale prezenței Lui dar și semne ale biruinței, eliberării, mântuirii oamenilor. “Întrucât așa cum prin Cruce lumea a fost eliberată din osândirea păcatului, așa și cei care se vor închina aici cu credință, din suflet, vor primi ajutor spre izgonirea și înfrângerea tuturor curselor, ispitelor și asupririlor diavolești“, a subliniat pr. protopop Dumitru Ailincăi. Ctitorilor acestor troițe le-au fost înmânate distincții de vrednicie din încredințarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Părintele Paroh Nicolae Dăscălescu a mulțumit tuturor celor prezenți la frumosul eveniment, donatorilor și credincioșilor. De asemenea părintele paroh a arătat că odată cu ridicarea celor două troițe în sufletul fiecărui enoriaș s-a zidit o troiță, un nou edificiu al credinței al dragostei și nădejdei în Dumnezeu. De aceea, a mai spus părintele, “tuturor celor care se vor închina cu credință aici, în fața acestor troițe Dumnezeu le va fi milostiv, ascultător, îndurător și împlinitor tuturor cererilor celor către mântuire“.
Cele două frumoase troițe poartă hramul Sfântului Ierarh Nicolae și respectiv Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. Aceste troițe au fost ridicate prin osteneala robilor lui Dumnezeu Constanța și Vasile Pavel, ca semn de mulțumire adus lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite în viață dar și spre veșnica pomenire a robului lui Dumnezeu Vasile Pavel. (fiu al satului Vlădiceni) trecut la cele veșnice pe 3 octombrie 2009.

Biserica “Sfântul Ierarh Nicolae“

Legenda spune că un locuitor nevoiaș, pe nume Chifu, și-a făcut casa pe moșia unui vlădică (episcop), și mai târziu satul a luat numele de Vlădiceni. Vatra satului s-a format prin tăierea pădurii. Primul lăcaș de cult a fost o bisericuță de lemn care a ars complet. În anul 1906, la data de 26 octombrie, s-a pus temelia actualei biserici, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“. Biserica este construită din cărămidă, în stil moldovenesc, cu un turn ce adăpostește clopotnița. A fost pictată în ulei de pictorul romașcan Teofanescu, catapeteasma a fost sculptată de Iorgu Sapatoiu din Roman, în anul 1915. Biserica a fost finalizată și sfințită în anul 1918, sub îndrumarea preotului Ion Teofanescu. Pe 15 noiembrie 1927 a luat ființă parohia Vlădiceni, care cuprindea și satul Dârloaia, desprinzându-se de Parohia Bârgăoani. Primul preot paroh a fost Ioan Negrea, care a păstorit până în anul 1953, când a preluat funcția de protoiereu al Protopopiatului Târgu Ocna. Din 1953 până în 1972 preot paroh a fost Nicolae Tendeleu.
În timpul păstoririi sale au fost executate unele lucrări de consolidare a bisericii. Între anii 1973-1977 a fost în slujirea de preot paroh Nicolae Grebenea, iar între 1977-1982 a fost paroh părintele Gheorghe Agafiței. În perioada 1982-2005 parohia a fost păstorită de preotul Nicolae Talpalariu. În anul 2005 satul Dârloaia a devenit parohie, fiind numit ca preot paroh pr. Mihail Ursache.

Dăruire și jertfă pentru construcția casei sociale

De la 1 ianuarie 2006 parohia Vlădiceni este păstorită de pr. Nicolae Dăscălescu. Tot de atunci, parohia și-a intensificat activitățile liturgice, pastorale, cultural-misionare și social-caritative. Principala misiune, ce cuprinde întreaga parohie, pe lângă zidirea sufletească a enoriașilor, o reprezintă construcția unei case sociale (casă praznicală și casă parohială). Necesitatea acestei clădiri s-a făcut puternic simțită în viața parohiei, în acest proiect întreaga comunitate investind dragoste, jertfă și dăruire. De fapt, fiecare suflet, fiecare credincios, este implicat în mod direct în acest proiect de importanță majoră pentru parohie. În prezent, construcția este finalizată. Se lucrează la pictarea trapezei. Anul acesta lucrările au continuat și în curtea bisericii. Începând cu luna mai au fost efectuate lucrări de pavare a curții, lucrări de terasare a solului.

Vlădiceni, atestare din sec. al XV-lea

Parohia Vlădiceni este situată în partea de miazăzi, în dreapta drumului județean Piatra-Neamț-Roman, la o distanță de patru kilometri de satul Baratca. La început, satul a fost așezat la aproximativ doi kilometri de șoseaua Piatra-Neamț-Roman, dar se pare că din cauza deselor năvăliri ale turcilor și tătarilor satul a fost mutat în zona pădurii. Inițial, satul a purtat numele de Gostilești, după boierul Goștilă. Așa cum au arătat cercetările arheologice efectuate aici, satul este foarte vechi. O primă atestare documentară avem din 1488, februarie, când Sfântul Voievod Ștefan cel Mare întărește lui Doșca și surorii sale, Melea, fii lui Goștilă, nepoții lui Puiu Ploscaru, satele Gostilești (și altele) pe pârâul Negru. (N.D, C.C.)