Moaştele Sfântului Dionisie Areopagitul, la catedrala din Constanţa

3 Octombrie 2013 18:41 Arhiepiscopia Tomisului

La  Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanța au fost aduse miercuri, 2 octombrie, moaştele Sfântului Dionisie Areopagitul, de către o delegaţie condusă de către IPS Mitropolit Iacob de Mitilini (Grecia).

În cursul serii a fost oficiată slujba Privegherii, iar azi, la ora 7.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat Sfânta Liturghie cu prilejul deschiderii anului universitar teologic şi a cinstirii Sfântului Dionisie Areopagitul (3 octombrie). Sfintele moaşte vor rămâne spre închinare până luni, 7 octombrie.

Sfântul Dionisie Areopagitul s-a născut într-o veche familie aristocrată  din Atena şi a fost convertit la creştinism de către Sf. Ap. Pavel, în urma predicii ţinută în Areopag. Hirotonit episcop al Atenei de către acelaşi apostol, Sfântul Dionisie a redactat multe cărţi teologice importante.

În vremea împăratului Domiţian, sfântul, în vârstă de 90 de ani, a primit cununa muceniciei prin tăierea capului. Prin puterea lui Dumnezeu, trupul sfântului s-a ridicat şi, cu capul în mâini, a mers până a întâlnit o femeie, Catulia, căreia, dându-şi capul, a căzut pe pământ. Văzând minunea, mulţi păgâni s-au convertit. Trupul a fost îngropat de către creştini în locul respectiv, acolo fiind construită şi o biserică.

(Sursa: basilica.ro

Citește alte articole despre: catedrală, închinare, Sfântul Dionisie Areopagitul

Ultimele din categorie