Sfințirea bisericii din cătunul Recele, Parohia Ilva Mare

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

Sfințirea bisericii din cătunul Recele, Parohia Ilva Mare

    • Sfințirea bisericii din cătunul Recele, Parohia Ilva Mare
      Sfințirea bisericii din cătunul Recele, Parohia Ilva Mare

      Sfințirea bisericii din cătunul Recele, Parohia Ilva Mare

Biserica din cătunul Recele, aparţinătoare a parohiei Ilva Mare din protopopiatul Năsăud a fost sfinţită duminică, 18 mai 2014, de IPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului. Slujba de sfinţire a început la ora 8:30. La intrarea în localitate ierarhul a fost întâmpinat de fiii satului, iar în faţa bisericii, de un sobor de 16 preoţi alături de care a oficiat sfinţirea lăcaşului de cult şi Sfânta Liturghie.

Aproximativ 2000 de oameni au luat parte la slujbă, între care şi oficialităţi locale şi judeţene.

În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Andrei a evidenţiat importanţa Sf. Împărtăşanii cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, pe care a numit-o apa cea vie: „Atunci când Domnul Hristos a fost pironit pe cruce şi unul dintre ostaşi a împuns coasta Lui, a ieşit sânge şi apă. Sângele Sfintei Împărtăşanii şi apa Sfântului Botez. Sfânta Împărăşanie este apa cea vie din care nutrindu-ne nu vom mai flămânzi şi nu vom mai înseta în veac”.

Răspunsurile la slujbă au fost date de corul de maici de la Mănăstirea „Schimbarea la Faţă” de la Ilva Mare.

La final, preoţii parohiei Ilva Mare, Cristian Lupşan şi Solovăstru Dănilă, au fost ridicaţi la rangul de iconom stravrofor. Totodată, IPS Părinte Andrei a acordat ctitorului Grigore Ureche, Crucea Trainsilvană şi diplome de aleasă cinstire tuturor celor care s-au implicat în construcţia locaşului de cult.

Biserica din cătunul Recele a parohiei Ilva Mare a fost construită în 2009, iar între anii 2011-2012 s-au desfăşurat lucrările de finisare. (Sursa: mitropolia-clujului.ro)