Cursuri de muzeograf desfăşurate în Episcopia Severinului şi Strehaiei

Luni, 4 iulie, în staţiunea Băile Herculane situată pe Valea Cernei, judeţul Caraş-Severin, va debuta a patra fază a cursurilor de perfecţionare pentru participanţii ce fac parte din grupul-ţintă al programului de pregătire profesională pentru ocupaţia de muzeograf, în cadrul proiectului european „Pregătirea resurselor umane pentru valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural naţional ” derulat de Episcopia Severinului şi Strehaiei în parteneriat cu Episcopia Caransebeşului.

A doua serie de cursanţi, cuprinzând patruzeci de persoane cu studii superioare din cele două eparhii, Episcopia Caransebeşului şi Episcopia Severinului şi Strehaiei, s-a prezentat în faţa lectorilor Centrului de Pregătire Profesională în Cultură, din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, pentru a-şi însuşi din cunoştinţele şi experienţa acestora.

Angajaţi din grupul-ţintă, preoţi şi personal neclerical, administrează 193 de monumente istorice de clasa A şi B şi un bogat tezaur de bunuri mobile de patrimoniu ce necesită o inventariere şi clasare cât mai urgentă. Atât la nivel naţional, prin unităţile ierarhice, dar şi local, s-au încheiat protocoale de colaborare cu Ministerul Internelor şi Reformei Administrative pentru evaluarea şi protecţia bunurilor culturale, pentru a cărei aplicabilitate erau însă necesare o inventariere, o clasare şi o realizare a unei baze de date electronice a acestora, prin utilizarea standardului internaţional de identificare, având în vedere faptul că grupul-ţintă activează într-o zonă de graniţă unde comerţul ilicit este bine dezvoltat.

Participarea la cursul de formare profesională pentru ocupaţia de muzeograf nu este condiţionată de administrarea în mod direct a unor bunuri de patrimoniu. Criteriile de selecţie au fost determinate de capacitatea de comunicare şi lucru în echipă, disponibilitatea de timp pentru participare la programul de formare, dar şi de motivaţia prezentată de fiecare participant în parte, corelate cu nevoia de pregătire specifică.

Implicarea grupului-ţintă se va realiza prin participarea la sesiunile de formare, workshopuri, schimburi internaţionale, iar apoi, la realizarea workshopurilor în calitate de co-formatori după obţinerea competenţei de formator, a muzeelor virtuale şi a bazelor de date.

Durata unui curs de formare este de 240 de ore şi se desfăşoară în localitatea Băile Herculane (modulul 1 şi modulul 3) şi în judeţele Mehedinţi şi Caraş-Severin (modulul 2), în perioada martie-octombrie 2011. Fiecare curs de formare se va desfăşura pe grupe şi va avea trei module, după cum urmează: modulul 1: paisprezece zile (optzeci de ore) - teorie; modulul 2: cincisprezece zile (o sută douăzeci de ore) - teorie şi pregătire practică; modulul 3: cinci zile (patruzeci de ore) - recapitulare şi examinare.

Proiectul susţine dezvoltarea unui parteneriat în vederea valorificării şi promovării bunurilor culturale.

sursa: basilica.ro

Citește alte articole despre: cultură, patrimoniu, curs, instruire

Ultimele din categorie