Cursuri de muzeograf la Băile Herculane

Luni, 21 martie 2011, în staţiunea Băile Herculane situată pe Valea Cernei, judeţul Caraş-Severin, a avut loc deschiderea oficială a cursurilor de perfecţionare pentru cei 250 de participanţi ce fac parte din grupul-ţintă al programului de pregătire profesională pentru ocupaţia de muzeograf.

Prima serie de cursanţi, cuprinzând patruzeci de persoane cu studii superioare din cele două eparhii, Episcopia Caransebeşului şi Episcopia Severinului şi Strehaiei, s-a prezentat în faţa lectorilor Centrului de Pregătire Profesională în Cultură, din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, pentru a-şi însuşi din cunoştinţele şi experienţa acestora.

Angajaţi din grupul-ţintă, preoţi şi personal neclerical, administrează 193 de monumente istorice de clasa A şi B şi un bogat tezaur de bunuri mobile de patrimoniu ce necesită o inventariere şi clasare cât mai urgentă. Atât la nivel naţional, prin unităţile ierarhice, dar şi local, s-au încheiat protocoale de colaborare cu Ministerul Internelor şi Reformei Administrative pentru evaluarea şi protecţia bunurilor culturale, pentru a cărei aplicabilitate erau însă necesare o inventariere, o clasare şi o realizare a unei baze de date electronice a acestora, prin utilizarea standardului internaţional de identificare, având în vedere faptul că grupul-ţintă activează într-o zonă de graniţă unde comerţul ilicit este bine dezvoltat.

Durata unui curs de formare este de 240 de ore şi se desfăşoară în localitatea Băile Herculane (modulul 1 şi modulul 3) şi în judeţele Mehedinţi şi Caraş-Severin (modulul 2), în perioada martie-octombrie 2011. Fiecare curs de formare se va desfăşura pe grupe şi va avea trei module, după cum urmează: modulul 1: paisprezece zile (optzeci de ore) - teorie; modulul 2: cincisprezece zile (o sută douăzeci de ore) - teorie şi pregătire practică; modulul 3: cinci zile (patruzeci de ore) - recapitulare şi examinare.

Următoarele serii îşi vor desfăşura cursurile începând din data de 9 mai.

Proiectul susţine dezvoltarea unui parteneriat în vederea valorificării şi promovării bunurilor culturale.

sursa: episcopiaseverinului.ro
 

Citește alte articole despre: proiect, patrimoniu, curs, muzeograf

Ultimele din categorie