Trei ani de la resfinţirea bisericii din Halânga

17 Octombrie 2013 11:59 Episcopia Severinului şi Strehaiei

Acum trei ani, pe 17 octombrie, avea loc slujba de resfinţire a bisericii din Halânga, cu hramurile „Pogorârea Sf. Duh” şi „Sf. Ierarh Nicolae”. PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a binecuvântat acest nou început al bisericii prin arhierească slujire, dimpreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Sute de credincioşi veniţi de prin părţile locului au participat cu evlavie la resfinţirea lăcaşului de închinare şi la Sfânta Liturghie Arhierească.

Pentru eforturile depuse, PS Nicodim a acordat gramate de recunoştinţă persoanelor şi oficialităţilor care prin muncă susţinută au ajutat la restaurarea bisericii, ridicând şi pe părintele paroh Marius Porumbel la rangul de iconom stavrofor.

Biserica din satul Halânga, aşezată pe malul râului Topolniţa, a fost construită în anii 1920-1930, de către locuitorii satului Halânga. A fost sfinţită pe data de 12 octombrie 1930 de către PS Vartolomeu, Episcopul Râmnicului Noului Severin.

Între anii 2006-2010, sfântul lăcaş a trecut prin ample lucrări de restaurare. Astfel, cu sprijinul Primăriei Izvorul Bârzii, a Secretariatului de Stat pentru Culte şi prin bunăvoinţa unor oameni inimoşi, s-a reuşit schimbarea tâmplăriei, restaurarea picturii şi refacerea tencuielii. De asemenea, a fost construită o nouă clopotniţă în curtea bisericii şi a fost achiziţionat un clopot nou. Pictura a fost realizată de către soţii Lăcrămioara şi Liviu Anton, meşteri pricepuţi întru cele ale picturii bisericeşti, dovadă stând şi numărul mare de lăcaşuri sfinte care poartă amprenta lor inconfundabilă.

(Sursa: episcopiaseverinului.ro)

Ultimele din categorie