Admitere 2012: Specializări în limbi străine la UAIC
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi-a prezentat oferta educaţională pentru admiterea 2012, printre noutăţi numărându-se specializările în limbi străine şi proba la disciplina Limba şi literatura română, ce va reprezenta 50% din media finală de admitere pentru candidaţii la Facultatea de Drept. Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" scoate la concursul de admitere pentru studii universitare de licenţă un număr de 120 de locuri fără taxă şi 115 locuri cu taxă.
Concursul de admitere la programele de studii de licenţă de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi se va desfăşura în perioada 11-16 iulie, candidaţii având la dispoziţie 6.860 de locuri, pentru aproape 100 de programe de studii de licenţă. Potrivit unui comunicat remis de departamentul de promovare al UAIC, 3.360 sunt locuri de la buget, iar 3.500 sunt cu taxă.
Printre noutăţile din acest an se numără şi introducerea probei de Limbă şi literatură română, care va conta într-o proporţie de 50% la media finală de admitere în cazul admiterii la Facultatea de Drept. "Admiterea este organizată, la majoritatea facultăţilor, sub forma concursului de dosare; excepţie face Facultatea de Drept, unde candidaţii vor susţine, începând din acest an, o probă la disciplina Limba română, ce va reprezenta 50% din media finală", se mai arată în comunicat.
Aspiranţii la statutul de studenţi vor avea la dispoziţie în acest an şi patru specializări în limbi străine - Administrarea Afacerilor, Informatică şi Matematică (în engleză), respectiv Geografia turismului (în limba franceză), admiterea la aceste specializări incluzând o probă de competenţă lingvistică notată cu admis/respins. "Candidaţii care pot prezenta la înscriere un certificat de competenţe lingvistice eliberat de o instituţie recunoscută de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nu vor mai susţine această probă", se subliniază în comunicat. Candidaţii din Republica Moldova care au obţinut o diplomă de Bacalaureat în România pot opta pentru cele 33 de locuri destinate lor.
120 de locuri fără taxă la Facultatea de Teologie Ortodoxă
Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" scoate la concursul de admitere pentru studii universitare de licenţă un număr de 120 de locuri fără taxă şi 115 locuri cu taxă, distribuite astfel pe specializări: Teologie Ortodoxă Pastorală/zi - 60 locuri buget şi 75 locuri cu taxă, Teologie Ortodoxă Didactică/zi - 15 locuri buget şi 10 locuri cu taxă, Teologie Ortodoxă Asistenţă Socială/zi - 15 locuri buget şi 10 locuri cu taxă, iar Artă sacră/zi - 30 de locuri buget şi 20 de locuri cu taxă.
Pentru specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală admiterea se face pe baza rezultatelor din liceu, media finală calculându-se astfel: 50% - media la disciplina Dogmatică Ortodoxă din anii de semniar (pentru seminarişti) sau media la disciplina Limba şi literatura română din anii de liceu (pentru ceilalţi absolvenţi); 40% - media generală a anilor de studiu (seminar/liceu); 10% - media generală de la Bacalaureat.
Pentru specializările Teologie Ortodoxă Didactică, Teologie Ortodoxă Asistenţă Socială şi Artă sacră, media finală de admitere se va calcula astfel: 50% - media la disciplina Limba şi literatura română din anii de liceu/seminar; 40% - media generală a anilor de studiu (seminar/liceu); 10% - media generală de la Bacalaureat.
În cazul obţinerii unor medii egale, candidaţii vor fi departajaţi după media obţinută în timpul anilor de studiu (liceu/seminar) şi media obţinută la examenul de bacalaureat.
Olimpicii, absolvenţi de liceu şi Seminar Teologic Liceal, participanţi la olimpiade naţionale la disciplinele Limba şi literatura română, Limbi clasice, Studiul Noului Testament, Studiul Vechiului Testament, Teologie Dogmatică şi Istoria Bisericii Ortodoxe Române se pot înscrie fără examen de admitere la specializările Teologie Ortodoxă Pastorală, Teologie Ortodoxă Didactică şi Teologie Ortodoxă Asistenţă Socială.
La specializarea Artă sacră se pot înscrie fără admitere olimpicii absolvenţi de seminar teologic liceal sau liceu de artă, participanţi la olimpiade naţionale de arte vizuale, arhitectură şi istoria artelor - premiile I, II, III. Taxa de înscriere va fi de 160 de lei, iar taxa de şcolarizare pentru anul I, an universitar 2011-2012, a fost stabilită la 2.000 de lei. Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile admiterii la Facultatea de Teologie Ortodoxă, dar şi despre conţinutul dosarului de înscriere se poate accesa pagina de web: http://teologie.uaic.ro/pa ges.aspx?pageid=114.
Numărul locurilor distribuite pe facultăţi:
Biologie - 165 de locuri fără taxă, 115 locuri cu taxă;
Chimie - 120 de locuri fără taxă, 15 locuri cu taxă;
Drept - 200 de locuri fără taxă, 220 de locuri cu taxă;
Economie şi Administrarea Afacerilor - 821 de locuri fără taxă, 1.145 de locuri cu taxă;
Educaţie Fizică şi Sport - 70 de locuri fără taxă, 255 de locuri cu taxă;
Filosofie şi Ştiinţe Politice - 225 de locuri fără taxă, 485 de locuri cu taxă;
Fizică - 120 de locuri fără taxă, 15 locuri cu taxă;
Geografie şi Geologie - 266 de locuri fără taxă, 240 de locuri cu taxă;
Istorie - 70 de locuri fără taxă, 95 de locuri cu taxă;
Informatică - 275 de locuri fără taxă, 70 de locuri cu taxă;
Litere - 408 locuri fără taxă, 325 de locuri cu taxă;
Matematică - 120 de locuri fără taxă, 10 locuri cu taxă;
Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei - 315 locuri fără taxă, 380 de locuri cu taxă;
Teologie Ortodoxă - 120 de locuri fără taxă, 115 locuri cu taxă;
Teologie Romano-Catolică - 35 de locuri fără taxă, 15 locuri cu taxă.