Admiterea de toamnă la universităţile din Moldova

Educaţie

Admiterea de toamnă la universităţile din Moldova

    • Admiterea de toamnă la universităţile din Moldova
      Admiterea de toamnă la universităţile din Moldova

      Admiterea de toamnă la universităţile din Moldova

Absolvenţii de liceu care doresc să urmeze o formă de învăţământ superior îşi pot depune dosarele de admitere la trei dintre universităţile de stat din Iaşi. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ continuă înscrierile până miercuri, 12 septembrie, tot până la acea dată având loc admiterea de toamnă şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“. La Universitatea Tehnică dosarele se depun până la 21 septembrie. La cele trei instituţii de învăţământ superior sunt disponibile sute de locuri în regim de „fără taxă“ şi mii de locuri la „cu taxă“. Până la 21 septembrie se fac înscrieri şi la universitatea din Suceava şi Bacău, aici fiind disponibile locuri şi pentru candidaţii din Republica Moldova care au urmat cursurile unui liceu în România.

A doua sesiune de admitere în învăţământul superior ieşean a debutat încă de săptămâna trecută la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV) şi Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“, cele două universităţi oferind sute de locuri la buget, rămase neocupate în sesiunea din vară. Admiterea se face pe bază de dosar, în funcţie de nota obţinută la examenul de bacalaureat, în unele cazuri contând şi notele obţinute la Bac la anumite discipline.

Astfel, la USAMV, numărul de locuri disponibile este de 119 la studiile de licenţă, 198 la master şi 225 la ID. Admiterea se face fără probe de examen, pentru toate domeniile, departajarea făcându-se după notele de la bacalaureat: 50% nota la limba şi literatura română şi 50% nota la matematică/istorie sau una din probele scrise, la alegere.  Taxa de înscriere este de 150 lei. Înscrierile la studiile de licenţă şi master de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară continuă până pe 12 septembrie, iar cei care doresc să urmeze cursurile în cadrul învăţământului la distanţă (ID) îşi pot depune dosarele până pe 25 septembrie.

Până în data de 21 septembrie tinerii interesaţi să obţină o diplomă de inginer se pot înscrie pe locurile rămase libere, 309, la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ Iaşi: Textile - Pielărie şi Management Industrial - 186 locuri, Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată - 76 locuri, Construcţii şi Instalaţii - 21 locuri, Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului - 13 locuri, Ştiinţa şi Ingineria Materialelor - 10 locuri.

Admiterea la „Cuza“ debutează astăzi

Timp de trei zile, începând de astăzi, se desfăşoară admiterea de toamnă şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, la studii de licenţă şi master. Absolvenţii de liceu pot opta pentru unul dintre cele 366 de locuri fără taxă şi 2.386 de locuri cu taxă rămase neocupate în urma admiterii din iulie. Singurele două facultăţi care nu mai organizează concurs de admitere şi în această sesiune sunt Dreptul şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Potrivit departamentului de comunicare, au fost scoase la concurs 30 de locuri la buget şi 100 de locuri cu taxă la Biologie, 43/19 la Chimie, 750 de locuri cu taxă la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, 14 locuri bugetate şi 596 locuri cu taxă la Filosofie şi Ştiinţe Politice. De asemenea, Facultatea de Fizică scoate la concurs 77 de locuri fără taxă şi 42 cu taxă, Facultatea de Istorie - 14/82, în timp ce la Informatică mai sunt disponibile doar 82 de locuri cu taxă. 23 de locuri la buget şi 120 de locuri nesubvenţionate sunt la Facultatea de Geografie şi Geologie, la Litere - 73/368, Matematică - 42/8, iar la Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei - 29/124. La Facultatea de Teologie Ortodoxă au rămas neocupate 8 locuri subvenţionate de la bugetul de stat şi 34 de locuri cu taxă, iar la Teologie Romano-Catolică 13 locuri fără taxă şi 61 cu taxă.

Sesiune de toamnă şi la universităţile din Suceava şi Bacău

Universitatea „Ştefan cel Mare“ (USV) din Suceava continuă înscrierile în cea de-a doua sesiune de admitere până în data de 21 septembrie, oferta educaţională incluzând 202 locuri subvenţionate de stat la studii de licenţă. Potrivit conducerii USV, dintre acestea, 6 sunt pentru candidaţii romi şi 21 pentru etnici români din Republica Moldova cu bacalaureatul obţinut în România. De asemenea, sunt disponibile şi 1.187 de locuri cu taxă la învăţământ de zi şi 238 de locuri cu taxă în cadrul programelor de studiu la distanţă.  La master, locurile fără taxă sunt în număr de 435, din care 35 pentru candidaţii din Republica Moldova, absolvenţi ai universităţilor din România sau alt stat membru UE, cărora li se adaugă 1.070 de locuri nesubvenţionate de la buget. Până în data de 16 septembrie se organizează sesiune de admitere şi pentru locurile rămase neocupate la facultăţile din cadrul Universităţii „V. Alecsandri“ din Bacău, cele mai multe locuri disponibile în regim de „fără taxă“ fiind la Facultatea de Inginerie. Sute de locuri nesubvenţionate de stat sunt scoase la concurs la toate cele cinci facultăţi: Inginerie, Litere, Ştiinţe, Ştiinţe Economice, Ştiinţe ale Mişcării, Sportului şi Sănătăţii.