Adunarea anuală a Despărţământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu“ din Iaşi

Social

Adunarea anuală a Despărţământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu“ din Iaşi

Sâmbătă, 31 martie 2012, în sala de festivităţi a Palatului Copiilor din Iaşi, a avut loc cea de-a XVII-a adunare generală anuală a Despărţământului Asociaţiunei Transilvane pentru Literatura şi Cultura Poporului Român (ASTRA) „Mihail Kogălniceanu“ din Iaşi, moment de bilanţ al activităţilor ASTRA ieşene, dar şi prilej de întocmire a proiectului manifestărilor culturale viitoare.

La eveniment au participat invitaţi din ţară, precum şi preşedinţii despărţămintelor ASTRA din Republica Moldova, Serbia şi Ucraina.

În debutul întâlnirii, Areta Moşu, preşedinte al Despărţământului „Mihail Kogălniceanu“ din Iaşi şi vicepreşedinte ASTRA, a menţionat că „întâlnirea de anul acesta este dedicată românilor de pretutindeni“. Din partea conducerii centrale ASTRA au fost prezenţi prof. univ. dr. Victor V. Grecu, vicepreşedinte ASTRA, şi Ion Onuc Nemeş, tot vicepreşedinte ASTRA, iar fiecare filială ASTRA din ţară şi străinătate şi-a trimis delegaţi.

Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost reprezentat la acest eveniment de diac. Nicolae Hulpoi, directorul Doxologia Media, care a transmis arhiereştile binecuvântări şi a evidenţiat rolul „deosebit de important pe care l-a avut ASTRA în trezirea şi afirmarea conştiinţei naţionale în Transilvania şi, prin aceasta, la înfăptuirea Marii Uniri. Identitatea şi misiunea ASTREI rămân definite de personalităţile şi de râvna întemeietorilor ei. Faptul că această asociaţie consemnează ca primul ei preşedinte pe Sfântul Mitropolit Andrei Şaguna vorbeşte mai mult decât orice despre vocaţia ASTREI şi despre legătura dintre cult şi cultură, dintre virtute şi excelenţă“.

Preşedintele Despărţământului ieşean, Areta Moşu, a făcut apoi o trecere în revistă a acţiunilor realizate de ASTRA Iaşi în anul 2011, acţiuni efectuate în colaborare cu despărţăminte din ţară şi din afara graniţelor ţării, cu diferite societăţi culturale neguvernamentale, ministere, ambasade, consulate, mass-media. În a doua parte a manifestării au avut loc lansările unor publicaţii şi cărţi. Lucrările s-au încheiat cu conferinţele „94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România“ susţinută de Mircea-Cristian Ghenghea, „Basarabia - permanenţă a militantismului naţional-politic al românilor“, susţinută de Victor V. Grecu, şi „Despre identitate“, susţinută de Dan Puric.

„Activităţile ASTRA din Republica Moldova sunt îndreptate spre a păstra vie flacăra culturii şi a limbii române“, a declarat Octavian Zelinski, preşedinte ASTRA al oraşului Anenii Noi, Republica Moldova. „Cu ajutorul ASTRA şi al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, căutăm să punem un pilon al ortodoxiei noastre româneşti în oraşul nostru şi să transmitem tuturor că spiritul românesc este la el acasă în Republica Moldova“, a spus şi pr. Vadim Dimitrenco, protopop al Protopopiatului Ştefan Vodă, Republica Moldova.

Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura şi Cultura Poporului Român (ASTRA) a fost fondată în 1861 (23 octombrie/4 noiembrie), la Sibiu, din iniţiativa a 176 de cărturari transilvăneni, în frunte cu prelaţii Bisericilor Ortodoxã şi Greco-Catolică. Despărţământul ASTRA „Mihail Kogălniceanu“ din Iaşi, înfiinţat în 1994, este unul dintre cele mai active şi mai importante despărţăminte astriste.