Agricultorii care dau foc miriştilor îşi pot pierde subvenţiile
În ultima perioadă, echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava au intervenit pentru stingerea unor incendii de mari proporţii, cauzate de arderea necontrolată a miriştilor sau a resturilor vegetale. Autorităţile sucevene avertizează agricultorii că, potrivit legii, îşi vor pierde subvenţia, dacă vor continua să ardă miriştile.
Autorităţile sucevene atrag atenţia agricultorilor că riscă să-şi piardă subvenţia pentru acest an, dacă dau foc miriştilor. Potrivit prefectului de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, aceste incendieri nu sunt permise tocmai pentru a menţine materia organică în sol. „Agricultorii care nu respectă bunele practici agricole şi de mediu, prin arderea miriştilor şi a resturilor vegetale de pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente, riscă să fie penalizaţi prin reducerea sumei totale de plată pe suprafaţa provenită din fonduri europene şi naţionale“, a precizat prefectul de Suceava.
În cazul nerespectării intenţionate a legii, fermierul este exclus de la plata pentru anul calendaristic în curs, iar dacă amploarea, gravitatea sau persistenţa nerespectării intenţionate este majoră sau au fost detectate repetate nerespectări intenţionate, fermierul va fi exclus de la măsura respectivă şi în anul calendaristic următor.
Potrivit legislaţiei în vigoare, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicare a propagării focului la vecinătăţi, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.
„Pentru terenurile afectate de incendii au fost identificaţi până în prezent zece fermieri ce urmează să fie verificaţi de reprezentanţii APIA Suceava, care vor stabili sancţiuni ce vor avea drept consecinţă reducerea sumei totale de plată pe suprafaţa provenită din fonduri europene şi naţionale“, a subliniat Sorin Arcadie Popescu.
De la începutul anului şi până în prezent, în judeţul Suceava s-au produs peste 130 de arderi necontrolate ale miriştilor, ale resturilor vegetale de pe terenul arabil, precum şi ale vegetaţiei pajiştilor permanente, fiind afectate 550 de hectare de teren agricol.