Alegerile parlamentare din Egipt – şansă de schimbare pentru creştinii copţi

Religia în lume

Alegerile parlamentare din Egipt – şansă de schimbare pentru creştinii copţi

    • Alegerile parlamentare din Egipt – şansă de schimbare pentru creştinii copţi
      Alegerile parlamentare din Egipt – şansă de schimbare pentru creştinii copţi

      Alegerile parlamentare din Egipt – şansă de schimbare pentru creştinii copţi

Mulţi se întreabă cum va fi viaţa creştinilor copţi în Egipt, acum când Partidul Libertăţii şi Dreptăţii nou creat din Frăţia Musulmană asigură primele alegeri parlamentare de după căderea lui Mubarak.

După Primăvara Arabă care a început în februarie, era clar că schimbarea se află în aer. Întrebarea rămâne însă şi acum: în ce direcţie va merge schimbarea?

“După revoluţie, exsită o şansă pentru schimbare. Şi această schimbare poate fi în favoarea liberalilor, în favoarea copţilor, sau în favoarea islamiştilor” a spus Mourad Shenouda, un consultant la o firmă de inginerie din Cairo pentru postul de televiziune Aljazeera.

Alegerile parlamentare sunt aşadar cheia viitorului Egiptului.

Tensiunile dintre musulmanii radicali şi creştinii copţi au escaladat de la plecarea preşedintelui Mubarak. Acesta era un protector deschis al creştinilor.

Jordan Sekulow, director de politică şi operaţiuni internaţionale al Centrului American pentru Lege şi Justiţie (ACLJ) spune că alegerile nu înseamnă dacă musulmanii vor fi la putere, ci mai ales ce fel de musulmani.

Sekulow a identificat Frăţia Musulmană ca fiind cel mai organizat partid politic în alegerile de acum, şi cel mai mare partid din Egipt. Însă Frăţia este catalogat de majoritatea organizaţiilor internaţionale ca fiind radical, pentru că respinge candidatura la prezidenţiale a femeilor sau creştinilor copţi.

Vineri, 25 noiembrie, Frăţia Musulmană a sponsorizat un marş la Moscheea Al-Azhar din Cairo, unde a atras 5000 de musulmani. Conform ziarului New York Daily News, marşul a fost unul marcat de scandări anti-semite, printre care “într-o zi omoară pe toţi evreii” sau “Tel Aviv, Tel Aviv, Ziua Judecăţii a sosit”.

Părintele Armia Toufiles din partea Bisericii Ortodoxe Copte “Sfântul George” din Brooklin a spus pentru Christian Post că “nu e vorba despre creştini contra musulmani, ci despre ideologie, ideologie radicală”.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://global.christianpost.com