Alimentele bogate în vitamine şi omega 3 asigură buna funcţionare a creierului

Social

Alimentele bogate în vitamine şi omega 3 asigură buna funcţionare a creierului

Cercetători de la Oregon State University susţin că o alimentaţie bogată în vitamine şi omega 3 contribuie la o mai bună funcţionare a creierului un timp mai îndelungat.

Cercetători de la Oregon State University susţin că o alimentaţie bogată în vitamine şi omega 3 contribuie la o mai bună funcţionare a creierului un timp mai îndelungat. Aceştia au măsurat markerii sanguini (biomarkeri), care reflectă precis comportamentul alimentar. Au fost prelevate eşantioane de sânge de la circa 100 de persoane foarte în vârstă, dintre care jumătate au fost supuse unui RMN de măsurare a volumului cerebral. S-au făcut teste pentru evaluarea capacităţilor cognitive (prelucrarea informaţiei, memorie, raţionament, luarea deciziilor). Rezultatele au aratătat că o alimentaţie bogată în vitaminele B, C, D şi E, precum şi în omega 3, este asociată cu performanţe cognitive mai bune şi cu o restrângere cerebrală mai mică (caracteristică leziunilor produse de boala Alzheimer). Invers, rezultatele sunt nefavorabile în cazul unor aporturi ridicate de acizi graşi trans, prezenţi în alimentele prăjite, margarină, produse fast-food. Concluzia autorilor a fost că „vitaminele şi nutrienţii din fructe, legume şi peşte au o mare capacitate de protecţie a creierului“.