Alteța Sa Regală, Principesa Sofia a României a aniversat marți 56 de ani

Social

Alteța Sa Regală, Principesa Sofia a României a aniversat marți 56 de ani

    • Alteța Sa Regală, Principesa Sofia a României a aniversat marți 56 de ani
      Alteța Sa Regală, Sofia, Principesă a României

      Alteța Sa Regală, Sofia, Principesă a României

Născută în aceeași zi cu Regina Maria, Principesa Sofia, a patra fiică a Regelui Mihai I, a împlinit marți, 29 octombrie, 56 de ani.

Născută la Palatul Tatoi, lângă Atena, la 29 octombrie 1957, Principesa Sofia a copilărit în Elveția și a petrecut multe vacanțe în Italia, Grecia și Danemarca.

În 1988, împotriva voinţei tatălui ei, care-i retrăsese titlul de Prinţesă a României, ea se căsătorea cu un francez. Principesa Sofia s-a născut la 29 octombrie 1957, în Grecia, fiind, la acea vreme, a patra fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana, după Margareta, Elena şi Irina. Ulterior, mezina familiei a devenit Principesa Maria, născută în 1964. Principesa Sofia a urmat cursurile de Arte Frumoase la Universitatea North Carolina şi de design grafic şi fotografie la Corcoran College of Art and Design din Washington.

Dintre toate fetele, Principesa Sofia a fost cea care l-a supărat cel mai tare pe Regele Mihai, măritându-se, în 1988, la 31 de ani, cu un francez, Alain Biarneix, care îşi inventase un titlu nobiliar şi un supranume, Michel de Laufenburg. Regele nu a fost de acord cu căsătoria şi a decăzut-o din drepturi pe Sofia, printre care şi acela de succesiune la tron, retrăgându-i titlul de Prinţesă de România. În 1999, Sofia a născut-o pe Elisabeta-Maria, dar căsnicia cu Alain Biarneix s-a destrămat în 2002. În 2007, când Casa Regală a adoptat noul statut, Principesa Sofia a fost inclusă pe poziţia a opta a linii de succesiune la tronul României.

Alteța Sa Regală, Principesa Sofia a României este cea de-a patra fiică a Majestății Sale Regelui Mihai și a Majestății Sale Reginei Ana. Își semnează lucrările de artă cu numele de "Sophie de Roumanie" și a studiat Artele Frumoase la Universitatea Carolina de Nord din Asheville şi Design Grafic şi Fotografie la Colegiul Corcoran din Washington DC.

După mai mulţi ani de lucru şi expunere a lucrărilor sale de artă pe ambele maluri ale Atlanticului, viaţa Principesei Sofia s-a schimbat radical după 1989 odată cu căderea comunismului în România. S-a pus în slujba ajutorării românilor, în special a copiilor, în năzuinţa lor de a se desprinde de dictatură.

Prima carte a Principesei Sofia a fost o colecţie de poveşti pentru copii şi a fost prima dată publicată în România în 1995 ("Copilul Soarelui" la Editura Dali), iar câștigurile obținute au fost donate Fundaţiei Principesa Margareta la care era vicepreşedinte.

De-a lungul timpului Principesa Sofia s-a dedicat perfecţionării artei sale fotografice. Astăzi locuieşte în Franţa, împreună cu fiica sa, unde s-a dedicat complet meseriei sale. Principesa Sofia are un site interesant unde îşi vinde online din creaţiile sale artisitice: 

http://sophie-de-roumanie.artistwebsites.com/

Totodată, Principesa Sofia a publicat și două cărţi de artă fotografică, cel mai recent fiind un album de fotografie, intitulat "Portfolio". Cu o grafică excepțională, albumul prezintă peisaje din Franța, din toate anotimpurile, punând în valoare profunzimea, energia, sensibilitatea și expresivitatea artei fotografice a Alteței Sale Regale.

Tot astăzi, Casa Regală sărbătoreşte 138 de ani de la naşterea Reginei Maria, soţia Regelui Ferdinand şi bunica Regelui Mihai.