Apa ca sursă de conflict între oameni
Conflictele pe tema apei ameninţă pacea în lume, a spus Secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC), Rev. Dr. Olav Fykse Tveit, aflat la o întâlnire în Germania pe malurile fluviului Dunărea pentru a marca sfârşitul “Decadei de înfrângere a violenţei” (DOV).
“Este foarte posibil ca în următorii ani apa să fie în centrul conflictelor” a spus Tveit la manifestarea numită Valul Păcii pe Dunăre, desfăşurat în oraşul german Ulm, în ziua de 2 iulie.
Proiectul “Valul Păcii” a fost lansat în Ulm în luna septembrie a anului 2010 şi a fost urmat de mai multe evenimente pe fluviul Dunărea în Austria, Slovacia, Ungaria şi România. Intenţia sa a fost de a aduce o contribuţie la Decada WCC.
Decada anti-violenţă a început la Berlin în 2001 şi a culminat cu Convocarea Internaţională Ecumenică pentru Pace (IUPC) în Jamaica, în mai 2011. Apa a fost una dintre temele care au fost tratate la această întâlnire internaţională ca o sursă de conflict potenţial în lume.
“Consiliul Mondial al Bisericilor sprijină Reţeaua Ecumenică a Apei, pentru a demonstra legătura dintre pacea cu natura şi pacea între oameni care sunt în conflict din cauza resurselor vitale” a spus Tveit.
În Orientul Mijlociu, apa este una dintre sursele de conflict între israelieni şi palestinieni.
De asemenea, Secretarul general al WCC a vorbit despre “folosirea abuzivă a apei de către economiile dezvoltate, ceea ce produce un dezechilibru în alte locuri. Şi putem observa aceasta şi în domeniile alimentelor, energiei şi economiei monetare”.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati
Sursa: http://www.oikoumene.org