Apa cu nitriţi, o problemă de sănătate publică în judeţul Vaslui

Social

Apa cu nitriţi, o problemă de sănătate publică în judeţul Vaslui

    • Apa cu nitriţi, o problemă de sănătate publică în judeţul Vaslui
      Apa cu nitriţi, o problemă de sănătate publică în judeţul Vaslui

      Apa cu nitriţi, o problemă de sănătate publică în judeţul Vaslui

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui atrage atenţia populaţiei asupra problemei surselor de apă cu nitriţi şi nitraţi cu o concentraţie peste media admisă. Reprezentanţii DSP susţin că mai mult de jumătate dintre probele de apă examinate până acum nu s-au încadrat în parametrii normali, cele mai multe probe necorespunzătoare fiind din mediul rural.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a avertizat populaţia cu privire la riscurile consumului de apă neavizată din punct de vedere sanitar, după ce un bebeluş în vârstă de o lună a ajuns în stare gravă la spital, în urma consumului de apă cu nitriţi.

 

„Consumul de apă contaminată cu nitriţi poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină. Sursa cu cel mai mare risc de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântână. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este contaminată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodării“, a declarat directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Potrivit datelor statistice existente, de la începutul acestui an, din probele de apă provenite din surse publice analizate în laboratoarele DSP Vaslui, din punct de vedere bacteriologic şi chimic, peste jumătate au fost necorespunzătoare. De asemenea, s-au înregistrat cinci cazuri de intoxicaţii cu nitriţi la sugari, unul dintre bebeluşi decedând.

În judeţul Vaslui, cea mai gravă situaţie se întâlneşte în zona Huşi - Albiţa, unde, din cauza pânzei freatice de suprafaţă, concentraţia de nitraţi şi nitriţi este foarte ridicată. Consumul apei cu o concentraţie peste limita admisă de nitraţi şi nitriţi poate provoca afecţiuni digestive grave şi este foarte periculoasă, mai ales pentru copiii mici şi femeile gravide.

Conform legii, primăriile au obligaţia să ia toate măsurile necesare refacerii calităţii microbiologice a apei din surse publice, prin curăţare şi dezinfecţie, în cazul în care parametrii microbiologici depăsesc limitele admise, precum şi să avertizeze populaţia prin afişarea la loc vizibil a înscrisului: „Apa nu este bună de folosit pentru sugari şi copiii mici“, pentru sursele publice de apă ale căror concentraţii de nitraţi depăşesc limitele admise.

În acest sens, DSP Vaslui recomandă populaţiei să consume apă din surse verificate anterior. Această recomandare se adresează mai ales gravidelor şi mamelor care trebuie să prepare laptele şi hrana pentru bebeluşi şi copiii mici din surse sigure. De asemenea, încă din perioada de graviditate, femeile trebuie să se asigure că apa pe care o utilizează este corespunzătoare.