Aproape 60% dintre elevii ieşeni au picat Bacalaureatul

Educaţie

Aproape 60% dintre elevii ieşeni au picat Bacalaureatul

Promovabilitatea la examenul de bacalaureat, potrivit primei centralizări, este de aproximativ 50% la nivelul ţării. În Moldova, rezultatele sunt mai slabe: la Iaşi doar 41,9% au trecut examenul, Vaslui - 43,27%, Neamţ - 44,5, Botoşani - 54% (după centralizarea de la două centre de evaluare). Potrivit purtătorului de cuvânt al IŞJ Iaşi, prof. Sabina Manea, contestaţiile se vor depune astăzi, 4 iulie, în intervalul orar 8:00-12:00, "la secretariatele liceelor unde candidaţii au susţinut examenul".

Ieri s-au afişat rezultatele la examenul de bacalaureat, promovabilitatea la nivel naţional situându-se, după o primă centralizare a Ministerului Educaţiei, în jurul valorii procentuale de 50%. Rezultatele foarte slabe înregistrate au fost, pe alocuri, dezastruoase, licee din mai multe judeţe înregistrând o promovabilitate de 0 (zero)%.


În zona Moldovei, rezultatele s-au apropiat de media pe ţară, mediile fiind foarte mici. Astfel, la nivelul judeţului Iaşi, procentajul de promovabilitate înainte de contestaţii este de 41,9%.

"Contestaţiile se pot depune personal, de către candidaţi, luni, 4 iulie, în intervalul orar 8:00-12:00, la secretariatele liceelor unde aceştia au susţinut examenul", a declarat prof. Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Iaşi.

La nivelul judeţului Iaşi au fost obţinute 12 note de zece, cele mai bune rezultate fiind la Colegiul "Emil Racoviţă", Colegiul "Costache Negruzzi" şi Colegiul Naţional.

Şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui a făcut publice rezultatele, procentul de promovabilitate la nivel judeţului fiind de 43,27%.

Primele trei poziţii în topul celor mai bune rezultate obţinute în această sesiune sunt ocupate de: Colegiul Naţional "Gh. Roşca Codreanu" Bârlad, cu o promovabilitate de 97, 59%, Seminarul Teologic Huşi 94, 12% şi Liceul "Mihail Kogălniceanu" Vaslui - 92, 57%.

Procentul de promovare a examenului de bacalaureat în judeţul Neamţ este, anul acesta, de 44,5%, aproape la jumătate faţă de anii trecuţi. Potrivit IŞJ Neamţ, niciun absolvent al Grupului Şcolar "Ion Ionescu de la Brad" din Horia nu a promovat examenul, o echipă de inspectori urmând să declanşeze o anchetă la unitatea de învăţământ pentru a constata cauzele care au condus la această situaţie.

Inspectorul general Luminiţa Vârlan a declarat că toleranţa faţă de fraudă a fost zero, existând şi situaţii în care părinţii şi elevii au ameninţat cadrele didactice ale unităţilor de învăţământ pentru că nu s-a permis fraudarea examenului. "O astfel de situaţie s-a înregistrat şi la Grupul Şcolar "Vasile Sav" din Roman, motiv pentru care am anunţat poliţia şi jandarmeria să fie prezente la momentul afişării rezultatelor", a declarat Luminiţa Georgeta Vârlan.

La Botoşani, după centralizarea rezultatelor de la două centre de evaluare din cele trei, procentul de promovabilitate a fost de 54%. Conducerea Inspectoratului Şcolar Botoşani a anunţat că procentul de promovabilitate la Seminarul Teologic "Sfântul Ioan Iacob" Dorohoi este de 100%, la Colegiul Naţional "A. T. Laurian" este de 99, 53%, iar la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi- 43,42%. Cele mai dezastruoase rezultate s-au înregistat la Grupul Şcolar "Petru Rareş" - 6,56%, Grupul Şcolar Coţuşca - 11, 59% (anul trecut, toţi absolvenţii au picat Bacalaureatul), Grupul Şcolar de Cooperaţie- 15,79% şi Grupul Şcolar "Elie Radu" - 16%.

Procentul de promovabilitate final pentru prima sesiune a Bacalaureatului a fost dat publicităţii în seara zilei de ieri, după închiderea ediţiei.

Pentru elevii care nu au reuşit să promoveze Bacalaureatul, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va organiza în toamnă o a doua sesiune de examen.