Aproape jumătate dintre români nu citesc cărţi
Un sfert dintre români spun că nu merg la bibliotecă din lipsă de timp, alte motive invocate fiind lipsa de interes sau lipsa plăcerii cititului, potrivit unui studiu naţional realizat în cadrul programului Biblionet. Aproape 28% dintre respondenţii care nu merg la bibliotecă au afirmat că petrec zilnic peste trei ore în faţa televizorului.
Un studiu naţional realizat în cadrul programului Biblionet, finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates, privind utilizarea bibliotecilor publice din România şi percepţiile românilor privind mersul la bibliotecă, arată că românii preferă să stea ore în şir în faţa televizorului, nefiind interesaţi de cititul unei cărţi decât o dată pe an sau chiar niciodată. De asemenea, respondenţii nu sunt încântaţi nici de ideea de a păşi în vreo bibliotecă publică, fie şi numai pentru a utiliza internetul gratuit. Astfel, cele trei cercetări Biblionet, efectuate în lunile februarie ale anilor 2009, 2011 şi 2012, pe eşantioane naţionale reprezentative, relevă faptul că aproape 28% dintre respondenţii care nu merg la bibliotecă îşi petrec zilnic peste trei ore în faţa televizorului.
Conform aceluiaşi studiu naţional, aproape un sfert dintre români spun că nu merg la bibliotecă din lipsă de timp, alte motive invocate fiind lipsa de interes şi lipsa de plăcere privind cititul. Totodată, respondenţii care nu folosesc serviciile bibliotecii au indicat o medie de 80 de cărţi în gospodărie, în afară de ziare şi reviste. Cu toate acestea, frecvenţa de lectură este scăzută, 42% dintre respondenţi indicând că citesc o dată pe an sau chiar niciodată.
Pentru utilizatorii bibliotecilor publice, internetul este principala sursă de informare, spre deosebire de non-utilizatori, unde principalul canal este televizorul.
Potrivit aceluiaşi studiu naţional, numărul persoanelor care trec pragul unei biblioteci a crescut cu 50% în comunităţile mici (sub 15.000 de locuitori), din 2010 până în prezent. Cetăţenii români care utilizează calculatoarele şi internetul de la biblioteca publică caută pe internet informaţii legate de: educaţie, piaţa muncii, comunicare cu prietenii sau rudele din ţară sau din străinătate, rezolvarea unei probleme medicale.
Peste 10% dintre respondenţi au declarat că, odată ce trec pragul bibliotecii, folosesc şi alte servicii (cărţi, ziare, informaţii utile). Totodată, 33% (aproximativ 2,3 milioane de persoane) dintre utilizatorii actuali ai bibliotecilor Biblionet declară că vin la biblioteca publică doar sau în primul rând pentru calculatoare şi internet.
Peste 50% dintre respondenţii non-utilizatori ai bibliotecilor publice nu ştiu ce schimbări au avut loc în cadrul bibliotecilor publice (acces la internet, fond de carte).
Până în prezent, prin intermediul programului Biblionet, iniţiativă a Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, peste 1.500 de biblioteci publice au fost dotate cu 6.460 de calculatoare şi echipamente aferente, iar aproape 2.175 de bibliotecari au parcurs cursuri de formare în cadrul programului Biblionet.