Aproape un sfert din populaţia României suferă de rinită alergică

Social

Aproape un sfert din populaţia României suferă de rinită alergică

Medicii alergologi estimează că 23-24% din populaţia României suferă de rinită alergică, o boală cauzată, cel mai adesea, de  acarienii din praful din casă, gândacul de bucătărie, mucegaiuri, polen.

Conform specialiştilor în Alergologie, dintre bolile alergice rinita alergică este cea mai frecventă formă de rinită noninfecţioasă. Afecţiunea este definită de prezenţa blocajului nazal, secreţiilor nazale, strănutului supărător şi a mâncărimilor de nas, secundar expunerii la alergeni ce determină inflamaţia imunoglobulinei E-mediată, persistentă, a mucoasei nazale.

În funcţie de durata simptomelor, medicul poate depista o alergie persistentă sau intermitentă, iar în funcţie de severitate este o alergie uşoară sau moderat/severă. „Această clasificare a rinitei alergice este importantă pentru precizarea tratamentului care se adaptează la severitatea şi durata simptomelor“, a declarat, pentru Agerpres, asist. univ. dr. Elena Camelia Berghea, medic primar alergolog la Centrul medical de Diagnostic şi Tratament „Victor Babeş“. Mai multe tipuri de alergie apar adesea la acelaşi pacient: rinită, conjunctivită alergică şi astm sau rinită, astm şi alergii alimentare.

Factorii alergeni cei mai frecvenţi sunt acarienii din praful din casă, gândacul de bucătărie, mucegaiurile, polenul.

Suspiciunea clinică de rinită alergică poate fi confirmată cu ajutorul testelor alergologice standardizate (teste cutanate prick sau teste serologice).

În tratamentul rinitei alergice se utilizează mai multe clase de medicamente. De asemenea, există imunoterapia specifică prin administrarea injectabilă sau sublinguală a unui vaccin pe perioade de 3-5 ani, în doze repetate de extracte alergenice.

Potrivit Organizaţiei Mondiale de Alergie (WAO), rinita alergică reprezintă o problemă globală de sănătate, fiind una dintre numeroasele boli alergice. Astfel, în lume sunt aproximativ 400 milioane de cazuri de rinită alergică, prevalenţa bolii fiind în creştere şi constituind factor de risc pentru dezvoltarea astmului, a cărui evoluţie o agravează.

Datele statistice arată că 30-40% din populaţia globului suferă de boli alergice, în timp ce în România nu sunt date statistice exacte, dar se estimează că 23%-24% din populaţie ar suferi de rinită alergică. Organizaţia Mondială de Alergie (WAO) atrage atenţia că în prezent între 10% şi 30% dintre adulţi şi până la 40% dintre copii suferă de rinită alergică.