Arca lui Noe a fost decoperită pe Muntele Ararat
Ministrul turc al Culturii, Ertuğrul Gunay, a ordonat o anchetă pentru a determina în ce măsură bucățile de lemn “descoperite în Turcia”, și prezentate de exploratorii chinezi, sunt rămășițe din Arca lui Noe – a raportat vineri, 30 aprilie 2010, presa turcă.
Conform ministrului, bucățile de lemn au fost prezentate la conferința de presă luni, 26 aprilie 2010, în Hong Kong, de către un grup de exploratori evanghelici din China, în urma unei expediții pe Muntele Ararat (în estul Turciei).
Exploratorii chinezi au declarat luni că au găsit Arca lui Noe pe un vârf de 4.000 de metri al Muntelui Ararat (Agri, în limba turcă).
Ei susțin că au descoperit rămășițele structurii de lemn a ambarcațiunii, testele cu Carbon-14, demonstrând că ele datează de acum 4.800 de ani, epoca presupusă a fi cea a în care Arca a plutit pe apele din timpul Potopului.
În trecut, mai mulți exploratori străini, printre care și astronautul american James Irwin, au pornit expediții spre culmile Muntelui Ararat.
"Importanța acestei descoperiri este mare; pentru prima dată în istorie, descoperirea Arcei lui Noe este bine documentata și relevanta pentru comunitate la nivel mondial", a declarat descoperitorul din aceeasi echipa, Gerrit Aalten, la conferința de presă. Citând mai multe detalii care se potrivesc precizarilor istorice despre corabie, acesta considera că descoperirea este in mod legitim una arheologică.
În timpul conferinței de presă, un alt membru, Panda Lee, descrie vizitarea navei. "În octombrie 2008, am urcat pe munte cu echipa turcă. La o altitudine de peste 4.000 de metri, am văzut o structura construita din lemn asemantor celui taiat la gater. Fiecare scândură avea aproximativ 8 cm latime. Am putut vedea bolturi de lemn (cepi), dovada a unei construcții antice, cand nu se foloseau cuie metalice."
Printr-o informatie de ultima oră, se precizează că oficialii locali turci vor solicita guvernului central de la Ankara să aplice statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO acestui sit, astfel încât să poată fi protejat în timpul acestor descoperiri arheologice majore.