Arhiepiscopul Ciprului face apel pentru salvarea patrimoniului spiritual cipriot

Ortodoxia în lume

Arhiepiscopul Ciprului face apel pentru salvarea patrimoniului spiritual cipriot

    • Arhiepiscopul Ciprului face apel pentru salvarea patrimoniului spiritual cipriot
      Biserică în Ciprul de Nord (sec. XIV), cu crucile distruse, transformată în depozit agricol

      Biserică în Ciprul de Nord (sec. XIV), cu crucile distruse, transformată în depozit agricol

Arhiepiscopul Hrisostom al II-lea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Ciprului, a arătat că Turcia este vinovată de distrugerea continuă a siturilor sfinte din Ciprul de Nord, ocupat de turci în 1974.

El a făcut apel la Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Georgiei, Preafericitul Ilie, pentru a exercita presiuni diplomatice Turciei pentru a înceta acest sacrilegiu. Arhiepiscopul, aflat în vizită în Biserica Ortodoxă a Georgiei, a vorbit despre această tragedie în cadrul Sfintei Liturghii officiate în Tbilisi, capitala Georgiei.

Sute de mănăstiri şi biserici (mai mult de 500) din zona ocupată de turci a Ciprului sunt într-o condiţie dezastruoasă. “Unele dintre el au fost distruse, altele au fost transformate în moschei, depozite ale armatei, sau grajduri. Sfintele noastre icoane şi alte odoare religioase sunt vândute în Europa şi America, pe piaţa neagră” a spus Arhiepiscopul.

El a spus că Biserica Ciprului a cerut de multă vreme un permis regimului ilegal turc pentru a repara aceste biserici şi mănăstiri, dar până acum n-a primit niciun răspuns.

Arhiereul s-a referit la problema Ciprului, care a fost invadat de turci în 1974, 37% din insulă fiind ocupată ilegal de aceştia. Turcia a implementat aici purificări entice, ucigând şi alungând toţi creştinii din zonă şi aducând populaţie musulmană din Anatolia, schimbând demografia Ciprului în câteva decenii.

El a vorbit şi despre relaţiile foarte bune dintre Biserica Ciprului şi Biserica Georgiei, arâtând că mulţi georgieni lucrează şi trăiesc în Cipru.

De la invazia din 1974, mii de artefacte de mare valoare au fost furate din zona ocupată de turci şi vândute pe pieţele negre din Europa şi America. Mai mult de 500 de biserici au fost distruse, transformate în moschei sau depozite, silozuri şi grajduri pentru animale. Multe situri arheologice au fost răscolite de hoţi şi distruse de populaţia care caută materiale de construcţie. Unele din aceste situri sunt vechi de 9000 de ani, făcând parte din patrimoniul UNESCO.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa:  www.pravoslavie.ru