Artroza afectează trei sferturi dintre vârstnici

Social

Artroza afectează trei sferturi dintre vârstnici

    • Artroza afectează trei sferturi dintre vârstnici
      Artroza afectează trei sferturi dintre vârstnici

      Artroza afectează trei sferturi dintre vârstnici

Artroza, una dintre cele mai vechi boli, este o afecţiune degenerativă, ai cărei factori favorizanţi sunt uzura articulară şi suprasolicitarea. Potrivit statisticilor, trei sferturi dintre persoanele trecute de 65 de ani suferă de artroză.

Reumatologii definesc artroza ca fiind o formă de reumatism degenerativ, cu impact major asupra calităţii vieţii. În boala artrozică cartilajul se distruge, iar osul face ciocuri. La un procent de 80% dintre cei de peste 75 de ani se evidenţiază modificări radiologice. „Artroza este a doua cauză de morbiditate după boala ischemică cardiacă, un procent de aproximativ 75% dintre persoanele de peste 65 de ani suferind de această boală“, a explicat conf. dr. Andra Bălănescu, de la Departamentul de Reumatologie al Spitalului „Sfânta Maria“ din Bucureşti.

Boala are impact asupra calităţii vieţii de zi cu zi. 30% dintre cei afectaţi nu mai pot să meargă, 30% nu pot urca zece trepte, iar 25% cară cu dificultate greutăţi ce ajung la 2,5 kg. De asemenea, o treime dintre pacienţi se declară pesimişti cu privire la viitor.

Printre cauzele ce duc la apariţia artrozei se numără factorii genetici, vârsta, sexul, obezitatea. Statisticile medicilor arată, totodată, că femeile fac de două ori mai frecvent boala după menopauză.

Factorii favorizanţi ai bolii sunt condiţiile meteo, umezeala (care accentuează durerea), reducerea mobilităţii, impotenţa funcţională de diferite grade.

În practica medicală, cele mai întâlnite forme ale artrozei sunt spondiloza cervicală, lombosciatica, artroza mâinii, gonartroza şi coxartroza.

Artroza mâinii este foarte frecventă, mai ales la cei care desfăşoară activităţi manuale, iar coxartroza este o formă a afecţiunii mai frecvent întâlnită în rândul bărbaţilor.

Tratamentul medical al artrozelor vizează, în mod special, reducerea durerii, a inflamaţiei, menţinerea funcţiei, evitarea toxicităţii medicamentoase pentru ameliorarea calităţii vieţii. Aceste tratamente sunt medicamentoase, chirurgicale, fizioterapeutice.

Medicii specialişti susţin necesitatea educaţiei populaţiei în privinţa consecinţelor acestei afecţiuni, precum şi a diagnosticării de către medicul de familie, aşa cum se întâmplă în celelalte ţări ale lumii.