Asasinarea a unor personalităţi creştine în Turcia

Religia în lume

Asasinarea a unor personalităţi creştine în Turcia

    • Asasinarea a unor personalităţi creştine în Turcia
      Asasinarea a unor personalităţi creştine în Turcia

      Asasinarea a unor personalităţi creştine în Turcia

În ultimii ani, Turcia a fost zguduită de numeroase crime împotriva unor creştini cunoscuţi.

Astfel este notoriu cazul uciderii a trei misionari protestanţi care au fost înjunghiaţi la sediul Editurii "Zirve" în provincia răsăriteană Malatya, arată cotidianul Sunday Zaman. Ei publicau cărţi de literatură creştină.

Un alt caz care a stârnit reacţii din partea comunităţii internaţionale pentru lentoarea suspectă a autorităţilor a fost uciderea preotului catolic Andrea Santoro, care a fost omorât de un tânăr ultra-naţionalist de 16 ani în Biserica sa din provincia Trabzon, de lângă Marea Neagră. Apoi uciderea lui Hrant Dink, redactorul şef al editurii turco-armene "Agos" din Istanbul. Ucigaşul a fost de asemenea un adolescent ultra-naţionalist.

În 2010, episcopul catolic Luigi Padovese, cel care a condus funeraliile Părintelui Santoro, a fost şi el ucis de către şoferul său în portul mediteranean İskenderun, din sudul Turciei. Ercan Eriş, avocatul Vicariatului Apostolic Romano-Catolic al Anatoliei a spus că familia episcopului nu doreşte continuarea cazului, datorită ameninţărilor cu moartea.  

Când Dink a fost ucis acum 5 ani, nimeni nu a realizat că există legături cu celelalte crime în afară de avocatul pentru drepturile omului Orhan Kemal Cengiz, care a spus că există un model în toate acestea. Mai târziu s-a descoperit planul unei bande radicale numită “Ergenekon” care are ca scop uciderea şi intimidarea non-musulmanilor, şi mai ales a creştinilor. Acest plan este numit “Planul Operaţional Cage” care ţinteşte comunităţile non-musulmane din Turcia. În acest plan sunt implicaţi şi militari turci de rang înalt şi ţinta lor este de a asasina cetăţeni turci proeminenţi care nu sunt de religie islamică, pentru ca aceştia să nu aibă o influenţă puternică în societate. Pe lista neagră a acestei bande se află episcopi creştini, scriitori, avocaţi, jurnalişti, oameni de ştiinţă.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.persecution.org