ASCOR Bucureşti a organizat o conferinţă duhovnicească

Arhiepiscopia Bucureştilor

ASCOR Bucureşti a organizat o conferinţă duhovnicească

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Bucureşti, a organizat joi, 3 noiembrie 2011, o nouă conferinţă duhovnicească. Subiectul dezbătut a fost dedicat temei omagiate în Patriarhia Română, 'Familia creştină', iar conferenţiar a fost părintele Vasile Mihoc, profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie din Sibiu.

Conferinţa a avut loc în Aula Magna a Facultăţii de Drept din Bucureşti, iar tema dezbătută a fost 'Iubire şi libertate în familia creştină'. La eveniment au participat numeroşi tineri, dar şi adulţi, care au dorit să-l revadă şi să asculte sfaturile părintelui profesor şi duhovnic Vasile Mihoc. Încă de la începutul prezentării sale, părintele profesor a subliniat că Dumnezeu, Cel care a creat lumea, a creat şi familia şi că nu numai în sânul familiei, ci oriunde, nu există iubire fără libertate şi libertate fără iubire. De asemenea, a arătat că oamenii nu trebuie să se lase înşelaţi de duhul lumii acesteia, de dragostea egoistă pe care o cunoaşte aceasta, ci să urmeze dragostea faţă de semeni până la jertfa sinelui. 'Sunt oameni care au impresia că iubesc pe celălalt, dar o fac cu o iubire prin care încearcă să-l priveze pe celălalt de libertate. De exemplu, bărbatul îşi iubeşte soţia, dar face numai ceea ce doreşte el. Adeseori auzi că oamenii se despart din cauza nepotrivirii de caracter, de fapt, nepotrivirea aceasta înseamnă că celălalt nu ascultă, adică nu renunţă la libertatea sa. Vedeţi, în gândirea curentă se spune că libertatea noastră este mărginită de libertatea celorlalţi, însă aceasta este o eroare. Adevărata libertate, pe care Dumnezeu ne-a dat-o ca atribut al personalităţii noastre, nu se mărgineşte de către libertatea celuilalt, ci se împlineşte în libertatea celuilalt, în libertatea dragostei', a evidenţiat părintele Mihoc.

O altă problemă discutată a fost cea a înţelegerii dragostei. 'Oamenii nu înţeleg dragostea. Ei confundă dragostea cu egoismul, iar cei tineri cred că cei bătrâni nu mai ştiu ce înseamnă dragostea şi împrumută cuvinte mari despre dragoste, şi totuşi, ei nu ştiu ce înseamnă aceasta. Dragostea se învaţă, se descoperă. Pregătindu-te pentru căsătorie, trebuie să-l înţelegi pe celălalt ca pe un dar al lui Dumnezeu şi aşa vei simţi o bucurie smerită. Foarte mulţi oameni suferă pentru că au impresia că nu sunt iubiţi şi doresc stăruitor iubirea, iar cei fără înţelepciune duhovnicească, când văd că sunt iubiţi, încep să se poarte foarte urât şi caută cusururi la persoana celuilalt. Astfel, este nevoie de o maturitate, care vine din credinţă. Când iubeşti, anticipezi dorinţa celui iubit, iar aceste lucruri nu trebuie să dureze doar o zi, o săptămână, ci tot timpul. Te-ai căsătorit, trebuie să descoperi tot mai mult măreţia darului şi astfel, aprofundând dragostea tot mai mult, să ajungi ca la bătrâneţe să spui că iubirea ta a crescut şi este tot mai mare, profundă şi autentică. Pentru toate acestea este nevoie însă de conlucrarea omului cu Dumnezeu', a conchis părintele profesor. La final, au fost adresate din partea participanţilor mai multe întrebări.

sursa: ziarullumina.ro