Asistenţă pentru întocmirea proiectelor în agricultură

Social

Asistenţă pentru întocmirea proiectelor în agricultură

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat ieri Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală (RNDR), finanţată cu 108 milioane de lei până în 2015, prin care fermierii vor primi asistenţă pentru proiecte în cadrul cărora pot dezvolta afaceri locale cu bani europeni.

Potrivit oficialilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în reţea se pot înscrie fermieri, administraţii publice locale, ONG-uri şi alţi jucători împlicaţi în dezvoltarea mediului de afaceri din zonele rurale. Până în prezent, RNDR are 530 de membri înscrişi şi 81 de grupuri de acţiune, selectaţi anul trecut de minister.

Implementarea proiectului a fost externalizată de MADR către firma spaniolă Innovacion y Desarrollo Local SL-IDEL, care va administra Unitatea de Sprijin a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală (USR). USR, prin toate centrele sale regionale (Timişoara, Bucureşti, Craiova, Zalău, Iaşi, Târgovişte, Brăila şi Târgu Mureş), va acorda membrilor reţelei asistenţă, informaţii cu privire la Programul Naţional de Dezvoltare Rurală de ordin tehnic, instruire şi promovarea bunelor practici.

„Reţeaua trebuie să asigure o mai bună coordonare a grupurilor de acţiune locală. Fiecare grup va putea depune proiecte locale de până la 200.000 de euro, iar plafonul maxim este de 2,8 milioane de euro pe grup, deci fiecare grup poate avea până la 13 proiecte. Recomand ca aceşti bani să fie folosiţi pentru a dezvolta afaceri locale şi nu pentru a dezvolta infrastructura locală, care are şi alte posibilităţi de finanţare“, a declarat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.

Strategiile locale de dezvoltare a mediului de afaceri sunt finanţate din fonduri europene, prin axa Leader, lansată în 2010. Prin această axă, grupurile de acţiune locală selectează proiecte pe care le consideră importante pentru comunitatea pe care o reprezintă. După ce grupurile aleg proiectele la nivel local, le trimit autorităţii de management din MADR şi USR pentru aprobare.

Prin intermediul grupurilor de acţiune locală, fermierii se pot organiza şi aplica cu proiecte prin care să înfiinţeze depozite pentru stocarea produselor, astfel încât să le poată livra reţelelor de supermarketuri.

Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală va asigura participarea grupurilor de acţiune locală la evenimente internaţionale, va organiza seminarii, conferinţe şi sesiuni de training pentru fermieri. MADR a lansat o nouă sesiune de selectare a proiectelor propuse de grupurile de acţiune locală, în perioada 1 martie-20 aprilie. Evaluarea va începe după 20 aprilie şi va dura aproximativ 60 de zile.