Astăzi se deschide Festivalul Mărţişorului

Social

Astăzi se deschide Festivalul Mărţişorului

    • Astăzi se deschide Festivalul Mărţişorului
      Astăzi se deschide Festivalul Mărţişorului

      Astăzi se deschide Festivalul Mărţişorului

Zeci de creatori populari din ţara noastră, dar şi din Basarabia participă, începând de astăzi, pe strada Lăpuşneanu din Iaşi, la Festivalul Mărţişorului, un proiect cultural şi educaţional prin care se doreşte păstrarea şi transmiterea tradiţiilor populare generaţiilor tinere. Evenimentul derulat de Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, în colaborare cu alte instituţii, include un târg al mărţişorului, ateliere de pedagogie muzeală aplicată şi şi colocviul cu tema „Mărţişorul predat copiilor noştri“. Un târg de mărţişor se desfăşoară până duminică şi în parcarea din faţa Mănăstirii Golia.

De astăzi şi până vineri, 1 martie, pe strada Lăpuşneanu din Iaşi se desfăşoară cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Mărţişorului, organizat de Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, Asociaţia „Alexandru Lăpuşneanu“ şi Primăria Municipiului Iaşi, în parteneriat cu Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 13 Iaşi, la care participă aproximativ 45 de meşteri şi creatori populari din mai multe judeţe ale ţării, dar şi din Basarabia. Evenimentul îşi propune nu doar păstrarea zestrei de tradiţii şi obiceiuri româneşti, ci şi transmiterea acestora generaţiilor tinere. Astfel, pe lângă tradiţionalul târg al mărţişorului, de unde ieşenii vor putea achiziţiona cel dintâi vestitor al primăverii, al binelui şi prieteniei, manifestarea cuprinde şi alte activităţi la care participă preşcolari din grădiniţele municipiului şi judeţului Iaşi. „Noutatea acestei ediţii este derularea unui original proiect educaţional, intitulat «De la moşii noştri noi am învăţat», al cărui iniţiator este Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 13 din Iaşi, în cadrul acestuia fiind implicate 15 grădiniţe din municipiul Iaşi şi 5 din judeţul Iaşi. Concret, copiii, îndrumaţi de cadre didactice inimoase, precum şi de părinţi şi bunici iubitori ai tradiţiilor, au confecţionat mărţişoare, cele mai reuşite urmând a fi expuse pe strada Lăpuşneanu, în timp ce altele vor fi vândute la un stand special destinat derulării fazei finale a proiectului“, a spus etnograful Marcel Lutic, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova şi principalul artizan al manifestării de pe uliţa Lăpuşneanu.

Alături de expoziţiile de mărţişoare ale meşterilor populari, expoziţia de mărţişoare a preşcolarilor şi atelierele de pedagogie muzeală aplicată, care se vor derula zilnic între orele 9:30 şi 18:00, în programul festivalului este inclus şi colocviul cu tema „Mărţişorul predat copiilor noştri“, ce se va derula mâine, 28 februarie, de la ora 11:00, la Muzeul Unirii, invitaţi fiind etnologi, cadre didactice, părinţi şi bunici sau meşteri populari.

Se doreşte ca prin intermediul broşurilor editate, vizitatorii să descopere şi credinţele referitoare la această sărbătoare: informaţii cu privire la timpul purtării, cromatica sau modul în care se confecţiona, pe vremuri, mărţişorul, simbol original şi tradiţional românesc de primăvară.

Tradiţia populară spune că mărţişorul trebuie purtat începând cu ziua de 1 martie şi până la primele semne ale biruinţei primăverii, respectiv până la momentul când înfloresc pomii, revin berzele din ţările calde sau se aude cucul cântând. Atunci, mărţişorul va fi legat de un cireş sau măr înflorit ca să dea rod bun şi să ne aducă noroc.

Târg de mărţişor la Golia

Pe parcursul întregii săptămâni, în parcarea de la Mănăstirea Golia se desfăşoară Târgul „De mărţişor la Golia“, organizat de Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică“ Iaşi, cu sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi. Zilnic, până pe 3 martie, aproape 30 de făurari de handmade (lucruri făcute de mână) oferă spre vânzare mărţişoare, bijuterii, suveniruri, felicitări, tablouri şi obiecte de artizanat.

Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică“ Iaşi a fost înfiinţată în cadrul proiectului „Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia“, premiat în anul 2012 cu premiul Uniunii Europene şi al organizaţiei Europa Nostra pentru Patrimoniu Cultural la secţiunea Conservare.