Astăzi se împlinesc 20 de ani de când România a devenit membru al Consiliului Europei

Social

Astăzi se împlinesc 20 de ani de când România a devenit membru al Consiliului Europei

    • Astăzi se împlinesc 20 de ani de când România a devenit membru al Consiliului Europei
      Astăzi se împlinesc 20 de ani de când România a devenit membru al Consiliului Europei

      Astăzi se împlinesc 20 de ani de când România a devenit membru al Consiliului Europei

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Camera Deputaților vor organiza pe 15 octombrie un seminar care va marca cei 20 de ani de cand România a devenit membru al Consiliului Europei, a anunțat astăzi, 7 octombrie, Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, în plenul acestui for legislativ.

"Îmi face plăcere să vă amintesc că astăzi, 7 octombrie, se împlinesc 20 de ani de când România a devenit membru al Consiliului Europei. Colaborarea dintre instituţiile de la Strasbourg şi Parlamentul României în acest moment este una fructuoasă, anul acesta au avut loc vizite oficiale la Bucureşti ale preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi ale secretarului general al Consiliului Europei. Săptămâna trecută, a avut loc la Strasbourg vizita unui grup de experţi ai Camerei Deputaţilor pentru a discuta cu experţii Consiliului Europei pe marginea modificărilor aduse legii statutului şi proiectului de cod de conduită al parlamentarilor români. Trebuie să recunoaştem că am rămas plăcut impresionaţi, la ultima adunare a APCE, de cuvintele apreciative pe care le-a adus preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru parcursul democratic al României, atât cu prilejul alocuţiunii sale în faţa plenului, pe 25 februarie anul acesta, cât şi cu prilejul alocuţiunii premierului României în plenul Adunării Parlamentare, pe 24 aprilie", a spus Zgonea.

„De-a lungul acestor ani, România a devenit un promotor al valorilor Consiliului Europei, organizaţie ale cărei misiuni sunt esenţiale pentru prosperitatea şi dezvoltarea continentului european: promovarea drepturilor şi libertăţilor omului, dezvoltarea unui sistem de norme care să asigure democraţia şi statul de drept” a menționat ministrul de externe,Titus Corlăţean, într-un comunicat de presă al MAE.

În contextul aniversării, România va organiza o serie de manifestări aniversare: o Masă rotundă, astăzi, 7 octombrie 2013, împreună cu Fundaţia Europeană Nicolae Titulescu dedicată aniversării celor 20 de ani de la aderarea României la organizaţie, inaugurarea unui modul de curs pe tema relaţiilor României cu şi în cadrul Consiliului Europei de către Institutul Diplomatic Român, în perioada 7-11 octombrie 2013, conferinţa internaţională “210 ani de convieţuire. Nădlac – model al interculturalităţii”, un seminar special, în data de 15 octombrie 2013, împreună cu Parlamentul României, la care va participa Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, conferinţa internaţională dedicată reprezentanţilor statelor din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, cu tema "Partidele politice – factori-cheie în dezvoltarea politică a societăţilor democratice" , la Bucureşti, în perioada 18-19 octombrie 2013, organizată de MAE împreună cu Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) şi OSCE-ODIHR.

*****

România a fost invitată să adere la Consiliul Europei (CoE) prin rezoluţia nr. 37/1993 a Comitetului de Miniştri (CM), adoptată la 4 octombrie 1993. La 7 octombrie 1993, România a semnat documentele statutare şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale, cu ocazia primului Summit al CoE, desfăşurat la Viena.

Aderarea la CoE, organizaţie fondată pe principiile respectului pentru drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, pentru valorile democraţiei şi ale statului de drept, a contribuit la promovarea demersurilor României vizând integrarea în Uniunea Europeană (UE) şi apartenenţa la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic (NATO).

În perioada noiembrie 2005-mai 2006, România a deţinut Preşedinţia CM, o oportunitate de a contribui la consolidarea mandatului politic al organizaţiei, vizând stabilitatea şi securitatea Europei printr-un proces de reunificare a acesteia.