Astra Film Festival începe luni la Sibiu

Social

Astra Film Festival începe luni la Sibiu

Luni, 14 octombrie, începe la Sibiu ediția aniversară de 20 de ani a Astra Film Festival.

În deschiderea festivalului, începând cu orele 19:00, va fi proiectat, în premieră în România, filmul "Google şi creierul mondial", în prezenţa regizorului Ben Lewis, o privire în detaliu asupra modului necunoscut în care funcţionează cea mai puternică corporaţie din mediul virtual. Filmul vorbeşte despre ambiţiosul proiect Google Books, care se doreşte a deveni cea mai mare bibliotecă virtuală din lume, şi despre cum sunt încălcate drepturile de autor. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul, iar după discuţii, publicul este aşteptat în foaierul Casei de Cultură unde va concerta Ada Milea.

Cele 110 filme ale ediţiei aniversare ţintesc subiecte de actualitate de o mare diversitate care nu se regăsesc pe agenda televiziunilor din România. De la teme controversate din mediul online, "Internetul se închide" (premieră absolută) şi "Nebunia Facebook" care prezintă efectele neaşteptate la care ne supunem atunci când share-uim în mod public un simplu gând de moment sau o fotografie, până la "Drill Baby Drill" care asistă protestele anticorporatiste împotriva exploatării gazelor de şist din Polonia şi SUA, o realitate surprinsă de regizorul Lech Kowalski, care va fi prezent la festival. În premieră în România, va fi proiectat documentarul Sindromul Veneţia, un portret al unuia dintre cele mai frumoase oraşe din lume surprins în mijlocul unui proces de autodistrugere.

"Afacerea Tănase. Leapşa pe murite" este un documentar de invetigaţie prezentat în premieră absolută la AFF în prezenţa regizorului, Ionuţ Teianu, despre faţa ascunsă a României ceauşiste şi mijloacele criminale la care Securitatea dorea să-i reducă la tăcere pe Virgil Tănase şi Paul Goma, doi disidenţi opozanţi stabiliţi la Paris. Actul de a ucide, cel mai premiat şi titrat documentar din 2013, numit "cel mai convingător film din toate timpurile" de către "The Guardian", reconstituie metodele prin care gangsterii din Indonezia anilor ’60 au torturat şi ucis peste un milion de comunişti. Multe teme ale prezentului, mărturii intime, idei revoluţionare sau revoltătoare încing ecranele la ediţia din 2013 a Astra Film Festival.

Sergei Loznitsa, Nicolas Phillibert, Lucien Castaing Taylor şi Verena Paravel, Wang Bing sau Nikolaus Geyrhalter, nume consacrate pe plan internaţional, dar şi regizori emergenţi îşi dau întâlnire la Sibiu. Cele mai aşteptate şi apreciate filme ale momentului, produse în România şi în lume, vor fi evaluate de cineaşti şi specialişti de top: Gaby Babic (GER), director goEst Festival; Cristi Puiu (RO), regizor; Lesedi Oluko Moche (Africa de Sud), director Encounters Doc Fest; Pawel Kloc (POL), regizor; Hussain Currimbhoy (UK), director artistic Sheffield Doc IFF; Elena Danilko (RUS), director artistic Moscow IFF on Visual Anthropology; Petr Lom (CAN), regizor; Michael Stewart (UK), director London Open City IFF; Cristian Niţulescu (RO), producător TV; Grit Lemke (GER), director artistic DocLeipzig.

Pe lângă proiecţiile de film, ediţia aniversară găzduieşte o serie de concerte care vor încânta audienţa în fiecare seară după ora 21 în foaierul Casei de Cultură: Bucium (marţi, 15 oct.), Peste Pădure, o trupă de folclor vechi din Sibiu (miercuri, 16 oct), Mircea Florian (joi, 17 oct.), Raul Kusak & Adrian Naidin (un concert extraordinar intitulat Cântice’n Cerc şi care include şi melodii din repertoriul Mariei Tănase - vineri, 18 oct.), Szilvasi Gipsy Folk Band din Budapesta şi Electric Brother (sâmbătă, 19 oct).

Ediţia aniversară a Astra Film Festival din acest an va fi una fără precedent: un număr record de 1350 de filme din peste 70 de ţări de pe toate cele 6 continente ale lumii au fost înscrise în acest an; sute de autori şi profesionişti din domeniu sunt aşteptaţi la Sibiu în perioada festivalului; 10.000 de oameni vor umple în fiecare zi sălile de cinema. Ediţia din 2013 îşi va face simţită prezenţa încă de joi, 10 octombrie, când tinerii sibieni vor face un tur inedit pe biciclete cu pornire din Piaţa Mică Sibiu ora 17:00 şi vor anunţa cu mare fast începerea ediţiei aniversare de 20 de ani.

Între 14 şi 20 octombrie, Sibiul devine capitala internaţională a filmului documentar.