Atenţie la caniculă!
Ultimele prognoze ale meteorologilor arată că vremea va fi deosebit de călduroasă în acest sfârşit de săptămână. Motiv pentru care vă prezentăm în cele ce urmează câteva recomandări pentru a ne proteja în aceste zile caniculare.
Potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), acest sfârşit de săptămână aduce cu sine temperaturi ce se apropie, pe alocuri, de pragul de caniculă. Astfel, cerul va fi mai mult senin, cu unele înnorări şi doar izolat se vor înregistra averse şi descărcări electrice. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 32 de grade, iar cele minime între 10 şi 19 grade.
În aceste condiţii, medicii recomandă prudenţă în expunerea la soare, mai ales în timpul amiezii, când există riscul declanşării insolaţiei sau a altor afecţiuni grave ale pielii.
Insolaţia se manifestă diferit de la un individ la altul şi în funcţie de categoriile de vârstă. Arsurile provocate pot fi destul de profunde, cu efecte care nu se reduc numai la o senzaţie neplăcută pe piele, ci pot provoca dezechilibre grave asupra întregului organism.
De aceea, în zilele caniculare se va evita expunerea îndelungată la soare, între orele de maximă căldură de la amiază, respectiv în intervalul orar 11:00-17:00, când soarele trimite cele mai nocive raze.
Dacă acest lucru nu este posibil, se va purta o vestimentaţie lejeră, subţire şi largă, de preferat din bumbac, pentru a permite evaporarea transpiraţiei, iar capul va fi protejat cu pălărie de culoare deschisă. Ochii vor fi protejaţi cu ochelari de soare, care au capacitatea de a filtra o mare parte din radiaţiile ultraviolete.
Bolnavii cardiaci nu trebuie să dispună eforturi fizice mari sub razele directe ale soarelui.
Măsuri de prim ajutor în caz de insolaţie:
- dintre plantele medicinale cu efecte protectoare împotriva razelor solare şi de tratarea a afecţiunilor cutanate pot fi menţionate ceaiul verde, gălbenele, Aloe vera, fructele de păducel, frunzele şi fructele de afin, frunzele de urzică, păpădia şi scoarţa de salcie, din care se consumă câte 2-3 căni pe zi, cu 200-250 ml decoct.
- în tratamentele externe se recomandă duşuri călduţe sau băi general, în care se adaugă bicarbonat de sodiu (o cană la cadă) sau amidon şi făină de orez (jumătate de cană la cadă); baia va dura 15-20 minute apoi se şterge pielea prin tamponare cu un prosop moale. Pielea încă umedă va fi pudrată cu mălai şi se va unge cu ulei de măsline.
- comprese cu apă rece sau cu gel de Aloe, ceai din rădăcini de nalbă mare, seminţe de gutui, lapte degresat sau iaurt cu care se umezeşte un prosop moale, aplicat pe arsuri timp de 20 minute. Dacă arsurile sunt pe pleoape, se pun comprese reci cu muşeţel sau gălbenele.
- ungerea arsurilor cu propolis, ulei de lavandă, ulei de salvie, de măsline sau de cocos după care se fac spălături cu infuzie de muşeţel, coada-şoricelului, sunătoare sau muguri de plop.