În august-septembrie 2014 va fi luată decizia de a reduce TVA la carne
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a declarat joi, în fosta vatră a satului Rubla, din județul Brăila că decizia de reducerea TVA la carne va fi luată numai după ce se vor vedea efectele produse de această măsură la pâine și pe tot lanțul, iar acest lucru se va întâmpla, probabil, pe parcursul anului 2014, undeva în august-septembrie.
"Dacă efectul de reducere a TVA la pâine se va resimți, în sensul de a salva locurile de muncă, de oferi un mediu concurențial corect, de a salva societățile respective, de a avea încasări la bugetul de stat și de a se ieftini produsele, abia în momentul acela ne gândim și la extinderea măsurii de reducere a TVA și la alte produse. Următorul produs, din rațiuni economice și din calculele făcute la minister, este carnea, după aceea ne gândim la legume-fructe, la lapte și în alte sectoare în care evaziunea a ajuns la cote alarmante. Credem că prin două acțiuni care vin în același timp, respectiv reducerea fiscalității și întărirea controlului, putem să combatem evaziunea și putem să avem efectele pe care le-am amintit", a spus Constantin.
Întrebat când estimează că va fi redusă TVA la carne, șeful Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a menționat că într-un an de zile, cel mai probabil, august - septembrie 2014.
"Dacă știți acordul și scrisoarea cu FMI, acolo se spune pe parcursul anului 2014. Este bine că avem un termen, nu atât de restrictiv, pentru a avea timp să se implementeze această măsură. Cred că, după un an de zile, undeva august — septembrie 2014, vom face evaluarea și vom lua o decizie dacă vom extinde. Dacă măsura va avea succes, la pâine și pe tot lanțul, FMI nu va mai cere măsuri de garanții suplimentare, să creștem taxele în altă parte", a adăugat ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat că, potrivit statisticilor oficiale, prețul pâinii a scăzut, în medie, cu 11,5% după reducerea TVA la 9%.
"Mă bucur că zilele acestea există anumite statistici, prezentate chiar de INS, care arată că prețul la pâine a scăzut cu un procent de 11,5%, în medie, ceea ce este un lucru foarte bun. Cei care au semnat un acord de bună voie cu MADR s-au ținut de cuvânt și prețul a scăzut exact cu diferența de TVA. Este primul efect benefic. Îmi doresc, în continuare, ca instituțiile de control să lucreze în același ritm. În luna septembrie au fost mult mai multe controale decât în trecut, au fost foarte multe sancțiuni, au fost foarte multe mijloace de transport indisponibilizate, foarte multe amenzi și prejudicii foarte mari descoperite", a spus șeful MADR.
În ceea ce privește reducerea evaziunii în sectorul de legume și fructe, ministrul a afirmat că se are în vedere modificarea legislației pentru eliberarea certificatului de producător.
"Ne gândim la înlocuirea acestuia cu un atestat de producător și mai departe cu un carnet al producătorului care să însoțească marfa. Cred că aceste măsuri și această legislație nouă poate să combată evaziunea fiscală și în acest sector", a adăugat oficialul Ministerului Agriculturii.
Evaziunea fiscală în sectorul cărnii este estimată la 230 de milioane de euro, după ce TVA a fost majorată la 24% la mijlocul anului 2010.
Reprezentanții MADR au afirmat recent că odată cu introducerea TVA de 24% au "dispărut" subit zeci de mii de tone de carne și produse din carne, pe care le regăsim în economia subterană. Se apreciază că numai la carne de porc au dispărut 71.000 de tone în economia subterană la nivelul anilor 2011 și 2012, ceea ce a condus la neîncasarea la bugetul național a 30 de milioane de euro