Bal caritabil pentru tratamente paleative

Social

Bal caritabil pentru tratamente paleative

    • Bal caritabil pentru tratamente paleative
      Bal caritabil pentru tratamente paleative

      Bal caritabil pentru tratamente paleative

Sâmbătă, la Biblioteca Naţională a României din București a avut loc un bal caritabil pentru pacienţii cu boli incurabile, la care s-a licitat, printre altele, pentru obiecte de colecţie din fotbal şi o întâlnire la ceai cu un lord britanic.

Prinţesa Marina Sturdza, Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi Mihaela Geoană s-au numărat printre participanţii la cea de-a 13-a ediţie a Balului Edelweiss, susţinut în scopul strângerii de fonduri pentru Hospice Casa Speranţei, organizaţie non-guvernamentală ce se ocupă cu tratamentul paliativ pentru bolnavii incurabili în stadii avansate.

Conform tradiției, și balul din acest an a vut o temă, de data aceasta, invitaţii intrând în lumea basmului, deoarece tematica evenimentului de anul acesta a fost "fairy tale". Dacă unele dintre doamne s-au costumat în prinţese, ambasadorul Marii Britanii a purtat un kilt.

Printre cei aproape 100 de invitaţi s-au mai numărat Helmut Duckadam şi Dana Săvuică. Donaţiile s-au făcut prin licitaţii, iar la vânzare au fost scoase: un tricou şi o minge ale echipei Steaua cu semnăturile jucătorilor, un tricou şi o minge ale echipei Şahtior Doneţk, de asemenea, cu semnăturile jucătorilor, o degustare din brânza de la stâna celebrului cioban Ghiţă, cazare la un hotel de lux, dar şi băuturi fine şi haine de designer pentru doamne sau domni.

La licitaţia cu strigare, principale atracţii au fost o vizită la Eastwell Manor din Kent (Marea Britanie) ce include o noapte de cazare în dormitorul în care s-a născut Regina Maria, urmată de o vizită la castelul Knole, unde oaspeţii vor servi ceaiul alături de Lordul Sackville West, dar şi o deplasare cu echipa Steaua Bucureşti la meciul de Liga Campionilor contra Chelsea, în 11 decembrie.

Oaspeţii balului au mai putut licita, printre altele, pentru o cină gourmet cu Marina Sturdza pentru 10 invitaţi, o partidă de tenis cu Ilie Năstase şi un masterclass privind arta creeării de ciocolată.

Toate fondurile strânse în urma evenimentului vor fi folosite pentru îngrijirea celor peste 1.700 de pacienţi ai Hospice Casa Speranţei şi pentru încheierea lucrărilor la noul centru Hospice din Capitală, ce va fi inaugurat anul viitor, în perioada aprilie-mai.

În deschiderea serii, Marina Sturdza a declarat că strângerea în timp a 4,6 milioane de euro pentru această clădire, într-o perioadă de criză financiară, este un fapt remarcabil.

"Prezenţa dumneavoastră aici va schimba viaţa multor persoane", a adăugat aceasta. "Într-o ţară cunoscută pentru întârzieri în ceea ce priveşte construcţiile, casa aceasta s-a ridicat ca un vis devenit realitate. Clădirea aceasta este un exemplu pentru Europa de Est", a adăugat Marina Sturdza.

După inaugurarea noului centru Hospice, celor 150 de angajaţi permanenţi li se vor mai adăuga încă 100, a declarat Alex Pădureanu, CEO Hospice Bucureşti. "Lucram pentru o corporaţie. Am făcut un eveniment caritabil. Nu ştiam cine va fi beneficiarul. După care am devenit voluntar şi odată ce ai ajuns să cunoşti pacienţii, să le intri în casă, să vezi care e nevoia, nu mai poţi să fii ignorant niciodată. Până să îmi dau seama, lucram deja full-time pentru Hospice Casa Speranţei", şi-a amintit Alex Pădureanu cum a ajuns să fie implicat în proiect.

"Povestea Hospice Casa Speranţei a început în 1975, când Graham Perolls a venit prima dată în România, la Braşov. A continuat să vină iar în 1990 a trimis ajutoare după Revoluţie, a mers la Braşov din nou şi a fost martorul morţii unui tânăr pe patul spitalului de oncologie din Braşov. Şi-a dat seama că există o nevoie foarte mare în Marea Britanie şi s-a hotărât să vină aici să ajute. Şi aşa a început totul. În '92 s-a înfiinţat fundaţia cu voluntari din Marea Britanie", a mai povestit CEO-ul Hospice Bucureşti.

Acesta spune că este încrezător în abilitatea românilor de a participa la evenimente caritabile.

"În '92, toţi banii veneau din Marea Britanie. Acum, doar 18-19 la sută din banii din buget vin din Marea Britanie. Cred că România are nevoie de exemple. Se poate face caritate, se poate face voluntariat", a adăugat acesta.

Daniel Bujorean, care se ocupă de evenimentele de strângere de fonduri pentru Hospice, a declarat că balul de anul trecut a strâns peste 130.000 de euro.

Cei care doresc să doneze pentru Hospice pot face acest lucru pe site-ul oficial al organizaţiei.