Banca Centrală Europeană va majora dobânda cheie

Social

Banca Centrală Europeană va majora dobânda cheie

După mai multe reduceri succesive din cauza crizei, economistul-şef al BCE, Jurgen Stark, a declarat că este timpul pentru "o normalizare" a unei politici monetare a Uniunii Europene, pe care a considerat-o "relaxată".

Pentru prima oară după iulie 2008, Banca Centrală Europeană (BCE) va majora, joi, dobânda de politică monetară, din cauza îngrijorării provocate de accelerarea inflaţiei în zona euro, anticipează o serie de analişti intervievaţi de AFP. "Recentele declaraţii ale reprezentanţilor Băncii Centrale Europene nu lasă nici o îndoială în această privinţă", a declarat Michael Schubert, analist la Commerzbank. Catastrofa din Japonia şi instabilitatea persistentă din ţările arabe au pus, o perioadă, sub semnul întrebării o astfel de decizie, considerată posibilă la începutul lunii trecute. Economistul-şef al BCE, Jurgen Stark, a eliminat orice dubiu, afirmând că este timpul pentru "o normalizare" a unei politici monetare considerată relaxată. După mai multe reduceri succesive din cauza crizei, dobânda cheie a BCE a rămas la 1% din mai 2009, cel mai redus nivel de la crearea euro. Accelerarea inflaţiei în zona euro, de la 2,4%, în februarie, la 2,6%, în martie, potrivit datelor Eurostat, consolidează aşteptările de majorare a dobânzilor, potrivit analiştilor băncii Goldman Sachs.

A crescut şi preţul petrolului

Preţul petrolului Brent a depăşit, ieri, 119 dolari pe baril, iar cotaţia de referinţă pe piaţa americană a atins maximul ultimilor doi ani şi jumătate, la peste 108 dolari pe baril, din cauza temerilor privind tensiunile din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Creşterea economică globală împinge în sus cererea pentru petrol şi energie, în contextul unei scăderi a producţiei cauzate de criza din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Ministrul petrolului din Iran a declarat că nu este nevoie ca OPEC să convoace o reuniune extraordinară pentru a aborda problema preţului ridicat al ţiţeiului. În acest context, preţul petrolului Brent a urcat cu 39 de cenţi pe pieţele asiatice, la 119,09 dolari pe baril, aproape de maximul ultimilor doi ani şi jumătate, de 119,79 dolari pe baril. Totodată, cotaţia de referinţă pe piaţa americană a avansat cu 42 de cenţi, la 108,36 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din septembrie 2008.