Băuturile îndulcite light, factor de risc în instalarea diabetului

Social

Băuturile îndulcite light, factor de risc în instalarea diabetului

Cercetătorii francezi susţin că băuturile îndulcite light s-ar putea asocia cu un risc crescut de diabet. Desfăşurat pe 66.188 femei, ţinute sub observaţie din 1993, studiul a confirmat existenţa unei legături între băuturile îndulcite şi diabetul de tip 2 (cel mai frecvent). Astfel, femeile care consumă băuturi light beau mai mult decât cele care preferă băuturile îndulcite normale (2,8 pahare/săptămână faţă de 1,6 pahare/săptămână în medie). Dar, chiar şi la cantitate egală, băuturile light se asociază cu un risc mai mare de diabet: la un consum de 0,5 l/săptămână, riscul creşte cu 15%, iar la 1,5 l/săptămână, cu 59%.

Totuşi, cercetătorii susţin că sunt necesare studii suplimentare asupra efectelor băuturilor light pentru a confirma aceste rezultate şi a stabili o legătură de la cauză la efect.