Benisheik – un nou oraş nigerian devastat
„Nicio casă deţinută de către creştini nu a fost lăsat în picioare. Agresorii au fost mai mult de 50 şi au folosit explozivi şi arme de mare calibru.”
Violenţa grupărilor islamiste rebele se manifestă din ce în ce mai puternic în statele central africane. Lupta se dă la nivel politic, pentru ca formaţiunile statale să devină republici conservatoare islamice – însă, repercusiunile le simt cetăţenii de rând. De cele mai multe ori, ţinta atacurilor o reprezintă localităţile preponderent creştine. În Nigeria, un stat care se luptă cu bolile şi lipsa apei, creştinismul însumează aproximativ 40% din întreaga populaţie.
După ce, în luna septembrie a anului 2013 au fost distruse mai multe biserici, şcoli şi spitale creştine, în luna februarie a anului în curs un întreg oraş a fost devastat de către grupările islamiste rebele. Oraşul Benisheik, situat în nord-estul Nigeriei, a fost martorul unor evenimente sângeroase produse de mişcarea Boko Haran. Conform raportului BBC, 22 de creştini aparţinând Bisericii Romano Catolice, dar şi Patriarhiei Ortodoxe a Alexandriei şi a întregii Africi au fost executaţi în ziua de 2 februarie.
Acţiunea a vizat şi un sat din apropiere, Kawuri, unde au fost detonate mai multe bombe în piaţa agroalimentară şi, apoi, au fost incendiate casele creştinilor. Agentul pentru Nigeria al Kolomi Associated Press a declarat pentru cotidianele europene că „nicio casă deţinută de către creştini nu a fost lăsat în picioare. Agresorii au fost mai mult de 50 şi au folosit explozivi şi arme de mare calibru”.
Majoritatea creştinilor din Nigeria trăiesc în oraşele Yobe, Borno şi Adamawa, aflate în nord- estul ţării – regiune în care Boko Haram se manifestă cel mai violent.