Bilanţ pentru 2011 în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului

Bilanţ pentru 2011 în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Reşedinţa episcopală din Baia Mare a găzduit marţi, 24 ianuarie, şedinţa Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, sub preşedinţia Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Justinian.

Sfânta Liturghie, săvârşită în Paraclisul episcopal de către Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al episcopei Maramureşului şi Sătmarului, a fost urmată de slujba de Te Deum.

Întrunirea membrilor Adunării Eparhiale pe comisii a continuat cu lucrările anuale ale Adunării Eparhiale. Au fost prezentate: raportul Comisiei administrativ-bisericeşti, aspecte financiare ale activităţii din eparhie, activitatea culturală, activitatea misionar-socială a clerului, rapoartele inspecţiilor, viaţa monahală şi alte activităţi care au avut loc în 2011.

De asemenea, s-a prezentat stadiul lucrărilor pentru Catedrala episcopală şi alte lăcaşuri de cult şi case parohiale aflate în construcţie. Au fost amintite lucrările de restaurare-consolidare încheiate pentru şapte biserici monument istoric şi continuarea acestora în cazul a cinci biserici-monument, valoarea tuturor lucrărilor de restaurare depăşind suma de 3.000.000 de lei.

Anul 2011 a fost unul important din viaţa ierarhilor episcopiei, IPS Arhiepiscop Justinian a împlinit venerabila vârstă de 90 de ani, fiindu-i conferită "Steaua României" în grad de cavaler de către Preşedinţia României, iar PS Iustin Sigheteanul a împlinit 50 de ani, moment la care a dobândit şi titlul de doctor în teologie. La propunerea PS Iustin Sigheteanul s-a organizat simpozionul "620 de ani de la atestarea documentară a vieţii bisericeşti organizate în Maramureş", referatele prezentate fiind publicate în revista eparhială "Ortodoxia maramureşeană". Au fost amintite şi celelalte manifestări cultural-bisericeşti organizate, printre care cele dedicate Anului omagial al Tainei Sfântului Botez şi al Tainei Cununiei.

În plan social, s-au înfiinţat 10 organizaţii nonguvernamentale pentru acţiuni social-filantropice, s-a inaugurat biblioteca din incinta Penitenciarului Satu Mare, cu sprijinul Bibliotecii judeţene "Petre Dulfu", peste 3.000 de persoane au beneficiat de ajutoare consistente în alimente şi îmbrăcăminte şi peste 100 de persoane cu boli incurabile au primit ajutoare băneşti pentru tratamente.

Biroul pentru catehizarea tineretului a continuat derularea proiectelor "Hristos împărtăşit copiilor", cu participarea a 231 de parohii, cu 4.126 de copii implicaţi în activităţi, şi "Alege şcoala!", cu 180 de parohii şi 1.820 de copii înscrişi. S-a editat revista "Tinerii în Biserică" şi s-au organizat tabere de vară pentru elevi.

sursa: ziarullumina.ro