Biserica Catolică, alături de musulmani și de evrei, împotriva prozelitismului Bisericii Evanghelice din Maroc - expulzări
Marocul este “sever împotriva celor care se joacă cu valorile religioase”, a declarat joi, 11 martie 2010, ministrul marocan al comunicării, Khalid Naciri, referindu-se la deportarea a douăzeci de misionari străini acuzați de prozelitism, în ziua de marți 9 martie 2010.
Naciri a reacționat la criticile Open Doors, un ONG internațional care se îngrijește de agresiunile îndreptate împotriva protestanților evangheliși, exprimându-și îngrijorarea marți, 9 martie 2010, față de decizia evacuării misionarilor din Maroc, acuzați de prozelitism. Potrivit Open Doors, un grup de persoane – printre care cupluri de olandezi și britanici care au adoptat copii - a fost evacuat.
ONG-ul susținea într-o declarație, că “Marocul face pași înapoi, în angajamentul său de deschidere și respect față de drepturile omului”.
Potrivit lui Khalid Naciri, “această analiză este prea sumară, pentru că cei care au ochi să vadă și creier să gândească știu că Marocul a fost întotdeauna și rămâne un loc al deschiderii și toleranței”.
“Toate bisericile au locații pe străzile Marocului, iar creștinii sunt liberi să se închine”, a continuat ministrul, subliniind faptul că “aceste câteva cazuri de expulzări nu sunt legate de exercitarea cultului creștin, ci de acte de prozelitism”.
Acești expulzați, conform Rabatului, “au profitat de sărăcia unor familii și i-au convertit pe copiii acestora, încălcând și procedurile privind kafala (adopția) copiilor abandonați sau orfani.
Prozelitismul, constând deci în forțarea persoanelor vulnerabile să-și schimbe religia lor, este un act de “condamnabil”, a declarat miercuri la Rabat, Arhiepiscopul Vincent Landel, citat de La-Croix. Episcopul Landel remarca faptul că deportații “nu acționau conform legislației Bisericii Catolice” . “Evanghelicii nu au nimic de-a face cu Arhiepiscopia Catolică”, a argumentat acesta.
“Scopul nostru este numai să ajutăm la construirea unui Maroc în care musulmanii, evreii și creștinii sunt bucuroși să își asume responsabilițățile specifice în construirea unei țări în care viața să fie dreaptă, în pace și reconciliere”, a mai spus Landel.
“Marocul este o țară a toleranței”, a adaugat Rabinul Iosif Israel, președinte al camerei rabinice a Tribunalului primei instanțe din Casablanca. “Practicăm toate religiile - musulmană, evreiască și creștină - fără restricții sau limite”. “Nu suntem însă un loc de practicare a prozelitismului”, a spus el către MAP.
Potrivit MAP, Cherkaoui a transmis reprezentanților religiilor monoteiste “mulțumiri din partea autorităților marocane, pentru reacția lor puternică, și condamnarea imediată a actelor de prozelitism care vizează subminarea credințelor și a valorilor spirituale religioase”.