Biserica Catolică Cubaneză se pronunță în favoarea schimbărilor economice și a dialogului cu SUA
Biserica Catolică Cubaneză, a cerut luni, 19 aprilie 2010, guvernului comunist al lui Raul Castro, să facă "modificările necesare" pentru a rezolva criza economică, și a solicitat Havanei și Washingtonului să înceapă un dialog necondiționat în rezolvarea diferendelor.
“Există un fel de consens național în jurul acestui punct de vedere, și amânarea sa este o sursă de nerăbdare și nemulțumire în rândul populației", a declarat Cardinalul Jaime Ortega, lider al bisericii locale, referindu-se la aceste schimbări "necesare", dorite în același timp și de economiști, academicieni și disidenți, într-un interviu pentru revista Palabra Nueva.
Extrem de dependent de importuri, statul cubanez a fost puternic afectat de criza globală și se confruntă cu cele mai grave probleme economice de după căderea aliatului său sovietic, în 1991.
Raúl Castro a promis reforme structurale, când a venit la putere în 2006.
Un alt caz de urgență pentru Cardinal este și întreruperea "cercului vicios" între Cuba și Statele Unite, fiecare așteaptând un gest de la celălalt.
"Sunt convins că primul lucru ce trebuie făcut este să înceapă dialogul, și astfel vor exista progrese care vor îmbunătăți situația dificilă, depășind punctele cele mai critice", adaugă aceasta.
Biserica Catolică Cubaneză este una dintre puținele voci independente ale insulei comuniste. După o lungă perioadă de relații reci cu guvernul cubanez, acestea s-au încălzit pe parcursul ultimilor zece ani, și prin vizita Papei Ioan Paul al II-lea, din 1998. (KSL Catalin)