"Biserica a fost ca o mireasă care L-a așteptat pe Mirele ceresc ca s-o binecuvinteze"

Arhiepiscopia Iaşilor

"Biserica a fost ca o mireasă care L-a așteptat pe Mirele ceresc ca s-o binecuvinteze"

    • "Biserica a fost ca o mireasă care L-a așteptat pe Mirele ceresc ca s-o binecuvinteze"
      "Biserica a fost ca o mireasă care L-a așteptat pe Mirele ceresc ca s-o binecuvinteze"

      "Biserica a fost ca o mireasă care L-a așteptat pe Mirele ceresc ca s-o binecuvinteze"

În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost resfințită Biserica "Sf. Nicolae" a parohiei Mitoc.

În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost resfințită Biserica "Sf. Nicolae" a parohiei Mitoc. În ultimii ani s-au realizat mai multe lucrări de reconsolidare și înfrumusețare a acestui lăcaș de închinăciune.


PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a sfințit marți, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Biserica "Sf. Nicolae" din parohia Mitoc, Protopopiatul Săveni. Programul liturgic a început cu Sfânta Liturghie, oficiată pe un podiul amenajat în curtea sfântului lăcaș. La final, pr. paroh Corneliu Mihai Hriscușoru a primit, din încredințarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, rangul de iconom stavrofor. Distincția “Ștefan cel Mare și Sfânt“ a fost acordată domnului Vasile Capotă, primarul comunei Mitoc. “Slujba s-a desfășurat într-o atmosferă deosebită. Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul a ținut o predică în care a vorbit despre statornicia în credința ortodoxă“, ne-a relatat pr. paroh Corneliu Mihai Hriscușoru.

Zidire duhovnicească

Biserica "Sf. Nicolae" a fost ridicată între anii 1914-1916. În timpul Primului Război Mondial sfântul lăcaș a suferit mai multe avarii care au fost remediate, definitivate cu sfințirea din 1921. În ultimii ani au fost efectuate mai multe lucrări: s-a repictat în interior, catapeteasma a fost îmbrăcată în foiță de aur, s-au montat strane noi din stejar sculptat, s-au achiziționat geamuri cu vitralii. În același timp s-a construit casa parohială, casa praznicală, casa mortuară, s-a reconstruit zidul din jurul sfântului lăcaș, a fost amenajat un lumânărar. “Principalul ctitor este primarul Vasile Capotă. Am mai fost ajutat de domnul Vasile Ilie dar și de enoriașii din parohie. Momentul resfințirii a fost deosebit mai ales că în urmă cu un an jumătate ne-am apucat de lucrări. Astăzi (n.r. marți) a avut loc încununarea muncii noastre. Biserica a fost ca o mireasă care L-a așteptat pe Mirele ceresc ca s-o binecuvinteze și sfințească. Toate lucrările s-au făcut în comuniune cu locuitorii din sat care au fost devotați. Credincioșii sunt apropiați de biserică și participă în număr mare la sfintele slujbe. Zidirea duhovnicească s-a făcut prin multe cateheze, prin multe predici apropundate pentru sufletul omului. De asemenea desfășurăm programele <<Hristos împărtășit copiilor>> și <<Alege școala>> la care sunt înscriși 70 de copii“, ne-a spus pr. paroh Corneliu Mihai Hriscușoru. (Constantin Ciofu)