Biserica Ortodoxă Greacă critică condițiile impuse de UE și FMI
Biserica Ortodoxă Greacă a adresat critici virulente la adresa jugului la care este supusă țara de către UE și FMI.
Biserica Ortodoxă Greacă, care nu este separată de stat, în cele din urmă s-a delimitat duminică, 19 decembrie 2010, doar împărțind - fără să mai fie și citite în amvon, așa după cum se planificase inițial - critici virulente la adresa jugului la care este supusă țara de către UE și FMI.
Lansat vineri, textul aduce în discuție, fără a numi, Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional, faptul că Grecia "nu pare a mai fi liberă", ci "sub ocupație".
"Pe plan social, acțiunile legate de contestarea unor drepturi sunt întreprinse sub argumentul că astfel de măsuri sunt impuse de creditori", spune textul, intitulat "La adresa poporului”, care a fost distribuit credincioșilor la intrarea la Sfânta Liturghie.
Biserica, în această țară ortodoxă influentă, cu mai mult de 90% adepți, dă vina actualei crize pe „factorii de decizie politico-economică și socială", aceiași de decenii, al căror unic scop a fost să își exercite puterea "în ciuda" interesele poporului și ale țării.
Șeful Bisericii, Episcopul Iéronimos, a intervenit însă ca textul să nu mai fie citit din amvon. Acest prelat este creditat ca având relații bune cu primul-ministru socialist, George Papandreou, în contrast cu aripa de dreapta și conservatoare a ierarhiei.
Revendicându-și dreptul de a analiza afacerile publice, Biserica Greacă este în mod regulat scena unor dispute între prelații săi. Relațiile sale cu guvernul sunt de asemenea tensionate în ultimele luni, având în vedere fiscalitatea impusă Ortodoxiei pentru averea pe care o deține.