Bisericile creştine se opun legiferării bombelor cu dispersie

Religia în lume

Bisericile creştine se opun legiferării bombelor cu dispersie

Bisericile creştine şi grupurile religioase se opun unei noi propuneri a legii internaţionale privitoare la “bombele de personal cu dispersie”, care va fi discutată la Geneva, şi care va aduce mai multă moarte în lume.

Propunerea a fost anunaţată la "Conferinţa Convenţiei asupra Armelor Convenţionale", care se desfăşoară la sediul Naţiunilor Unite între 18 şi 25 noiembrie.

Legea cea nouă, sprijinită de Statele Unite, Rusia, Israel, China şi India stipulează distrugerea tuturor bombelor cu dispersie produse înainte de 1980, dar permite celor mai noi să fie folosite în următorii ani.

O bombă cu dispersie eliberează mai multe bombe mai mici, care ucid civili şi distrug vehicolele din zonă. "Convenţia de la Oslo despre Muniţia cu dispersie", adoptată în 2010, şi ratificată de 111 ţări, interzice toate bombele cu dispersie şi mandatează distrugerea tuturor arsenalelor existente. Cele cinci ţări mai sus menţionate, care deţin supremaţia în comerţul cu moarte, au refuzat să semneze Convenţia de la Oslo.

“Convenţia de la Oslo a stabilit un nivel de protecţie a civililor, care nu trebuie distrus de un nou protocol. Acesta ar fi un pas înapoi” a spus Arhiepiscopul Silvano Tomasi, reprezentantul permanent al Vaticanului la Naţiunile Unite.

"Coaliţia împotriva muniţiei cu dispersie", un grup internaţional care doreşte să eradicheze aceste arme, şi "Avaaz", o mişcare globală pentru promovarea “puterii poporului” a prezentat o petiţie la Geneva cu 587,000 semnături cerând guvernelor să protejeze vieţile oamenilor nevinovaţi.

Coaliţia împotriva acestor arme include Comitetul Central Menonit din Statele Unite, Pax Christi International, Serviciul Mondial Presbiterian şi Biserica Angliei.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.ekklesia.co.uk