Bisericile din 124 de ţări se roagă pentru deţinuţi

Religia în lume

Bisericile din 124 de ţări se roagă pentru deţinuţi

    • Bisericile din 124 de ţări se roagă pentru deţinuţi
      Bisericile din 124 de ţări se roagă pentru deţinuţi

      Bisericile din 124 de ţări se roagă pentru deţinuţi

Bisericile creştine din 124 de ţări vor participa la Săptămâna anuală de Rugăciune pentru Dreptate, pentru Frăţia Internaţională a Închisorilor (PFI), între 1 şi 8 aprilie 2012.

Ron Nikkel, preşedintele PFI a observat faptul că multe biserici creştine nu se implică în misiunea în rândul prizonierilor. Cei mai mulţi dintre aceştia simt un acut simţământ de ratare şi Biserica le dă un sens al încrederii, iertării şi începutului.

Între dificultăţile prizonierilor amintim izolarea şi alienarea de comunitate. De asemenea mulţi dintre prizonieri se înrăiesc în închisoare, acolo unde întâlnesc răutate, răzbunare, clanuri, umilinţă, viol, răutate, violenţă. Mulţi îşi pierd familia în închisoare, iar alţii sunt repudiaţi de aceasta. Reciclarea în infracţiune este un alt aspect negativ al sistemul concentraţionar. Conform unui studiu al agenţiei internaţionale PEW Forum, o jumătate dintre deţinuţi se întorc în închisoare la mai puţin de trei ani de la eliberare, pentru că recad în aceleaşi rele obiceiuri. Dacă nu sunt reabilitaţi şi restauraţi, două treimi dintre prizonieri se întorc la vechile răutăţi şi apoi la închisoare în 3 ani. Respingerea de către societatea care i-a creat este fatală pentru mulţi dintre ei. De multe ori acasă pentru ei este în închisoare.

Bisericile creştine încearcă să limiteze aceste răni ale deţinuţilor. Prin rugăciune, cunoaşterea binelui, valorizarea muncii, respingerea violenţei, orice om simte şi ştie că trebuie să i se mai acorde o şansă. Cercul vicios al răului poate fi spart prin credinţă, spun participanţii la această săptămână de rugăciune.

Şi ortodoxia dă o mare atenţie sufletelor celor care au greşit şi îşi ispăşesc greşelile în închisoare. Ectenia de rugăciune pentru „cei robiţi” arată preocuparea Bisericii pentru cei închişi, dar şi prezenţa Bisericilor şi capelelor în toate penitenciarele din ţară este o dovadă că Dumnezeu îi iubeşte pe cei închişi şi doreşte eliberarea lor nu numai din detenţie, ci mai ales din jugul patimilor, din lanţurile păcatului şi din robia morţii. Modelul de urmat pentru deţinuţi este Hristos, închis în fortăreaţa lui Pilat, legat, înlănţuit cu picioarele în butuci, aşteptând să moară pentru cei pe care i-a iubit şi dăruind prin suferinţa şi prin Crucea Lui viaţă întregului univers.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.christianpost.com