Bisericile Sfinților Apostoli din Moldova

Religia în lume

Bisericile Sfinților Apostoli din Moldova

Creștinii ortodocși îi cinstesc astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În Mitropolia Moldovei și Bucovinei mai multe biserici și mănăstiri închinate Sfinților Apostoli își serbează astăzi hramul. La Catedrala episcopală din Huși sărbătoarea hramului a început de aseară, cu slujba Privegherii, oficiată de PS Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Creștinii ortodocși îi cinstesc astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În Mitropolia Moldovei și Bucovinei mai multe biserici și mănăstiri închinate Sfinților Apostoli își serbează astăzi hramul. La Catedrala episcopală din Huși sărbătoarea hramului a început de aseară, cu slujba Privegherii, oficiată de PS Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Catedrala episcopală din Huși își cinstește astăzi ocrotitorii, pe Sf. Apostoli Petru și Pavel. Biserica a fost construită de domnitorul Ștefan cel Mare în anul 1495, în cadrul curții domnești funcționând de-a lungul timpului ca mănăstire, fiind catedrală episcopală începând din anul 1598. Monument istoric de valoare, reconstruit în secolele XVIII-XIX, lăcașul de închinăciune mai păstrează astăzi doar urmele temeliilor și pisania din vremea marelui voievod. Biserica a fost avariată de cutremurul din 1692, incendiată și jefuită în 1711 de tătari și a fost reclădită în perioada 1753-1756 de către episcopul Inochentie, cu ajutorul domnitorului Matei Ghica. Lăcașul a suferit numeroase transformări de la ferestre în sus; în 1863 zona cornișei, în 1945 turlele, s-a adăugat în 1896 proscomidiarul, în 1910 veșmântăria și în 1945 pridvorul cel mare. Biserica a fost pictată de Gheorghe Tattarescu, între 1890-1891, pictură refăcută în 1945 și în 1996. După cum ne-a relatat pr. Marin Tudorică, secretar eparhial al Episcopiei Hușilor, programul liturgic prilejuit de hramul Catedralei episcopale din Huși a început aseară la ora 18:00, prin oficierea Privegherii de către Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Astăzi, începând cu ora 9:30, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de PS Corneliu, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. Întrucât în această zi Preasfințitul Părinte Corneliu va aniversa un an de slujire arhierească în demnitatea de Episcop al Hușilor, din soborul de slujitori vor face parte clericii din Administrația eparhială, părinții protoieriei din cele cinci protopopiate ale eparhiei, stareți și duhovnici ai mănăstirilor, slujitorii Catedralei episcopale și alți invitați clerici. La hramul Catedralei episcopale vor participa și reprezentanți ai autorităților centrale și locale.
Tot astăzi, își va serba hramul Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel“ din Bârlad.

Hram la Bisericile Bărboi și Moara de Vânt
Astăzi va fi sărbătoare la Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel“ - Bărboi din Iași. Programul liturgic dedicat hramului a început de aseară, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, care a fost urmată de o agapă creștină. Astăzi, programul dedicat hramului va continua cu Agheazma mică, Utrenia, Acatistul Sfinților Apostoli și Sfânta Liturghie. La ora 12:15 se va săvârși Parastasul pentru ctitori. „Consiliul parohial și comitetul parohial au pregătit pentru agapa frățească 350 de pachete cu alimente pentru creștinii din alte parohii care vor participa la sfintele slujbe“, a spus pr. paroh Constantin Andrei, care este și protoiereul Protopopiatului Iași 1. Hram va fi astăzi și la Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel“ - Moara de Vânt. Sărbătorirea hramului a început aseară, cu oficierea Vecerniei unită cu Litia. La final a avut loc agapa creștină pentru toți cei care au participat la slujbă, organizată de Comitetul parohial și Consiliul parohial. Astăzi va avea loc slujba Utreniei, slujba Acatistului și Sfânta Liturghie. „După Sfânta Liturghie vom oficia pomenirile pentru cei răposați, pentru ctitorii sfântului lăcaș și pentru toți cei care sunt înmormântați în cimitirul «Sf. Ap. Petru și Pavel» din apropierea bisericii“, a spus pr. paroh Vilie Doroșincă, care este și protoiereul Protopopiatului Iași 2.

Slujbă arhierească la Mănăstirea Cetățuia
În Protopopiatul Iași 2, astăzi își mai serbează hramul parohiile Păun, Slobozia și Rusenii Noi. Pelerinii sunt așteptați să participe și la hramul Mănăstirii Cetățuia din Iași. Aici, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată astăzi de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
În Botoșani este sărbătoare astăzi la Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel“ I și II, iar în Protopopiatul Ceahlău își serbează hramul parohiile Borca și Hangu. În Protopopiatul Dorohoi, astăzi își serbează hramul parohiile Popeni, Podeni, Pornârla, Dersca, iar în Protopopiatul Hârlău va fi sărbătoare în parohiile Poiana-Deleni și Spinoasa. În Protopopiatul Pașcani, parohiile Cristești, Sodomeni, Tg. Frumos, Volintirești, Bărbătești își cinstesc ocrotitorii, iar în Protopopiatul Piatra Neamț biserica parohiei Ciriței se va afla în sărbătoare. Tot astăzi este hram și la biserica parohiei Roznov II.
În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, astăzi este sărbătoare în parohia Solca din Protopopiatul Rădăuți, în parohia Ițcani II și la Schitul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ al Mănăstirii Dragomirna, în timp ce în Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc azi își serbează hramul Biserica Vatra Moldoviței. În Eparhia Romanului își vor serba hramul capela penitenciarului din Bacău, parohia Motoșeni din Protopopiatul Bacău-Sud, precum și parohiile Vâlcele și Huruiești - Fundoaia. Și Mănăstirea Lipova din județul Bacău este astăzi în sărbătoare. (Constantin Ciofu)