Boala Alzheimer, o problemă de sănătate publică

Social

Boala Alzheimer, o problemă de sănătate publică

    • Boala Alzheimer, o problemă de sănătate publică
      Boala Alzheimer, o problemă de sănătate publică

      Boala Alzheimer, o problemă de sănătate publică

Reprezentanţii Societăţii Române de Alzheimer atrag atenţia asupra destabilizării sistemelor de sănătate şi bugetelor alocate din cauza creşterii incidenţei bolii Alzheimer, pe fondul îmbătrânirii demografice.

Medicii specialişti susţin că populaţia României se află într-un proces constant de îmbătrânire. Astfel, numărul persoanelor cu vârsta de/peste 60 de ani a crescut în ultimii 4 ani de la 4,2 milioane în anul 2008 la 4,4 milioane în anul 2011 (creştere de 4,76%). Ponderea în totalul populaţiei era la nivelul anului 2011 de 20,5%, dacă luăm în calcul doar persoanele de/peste 60 de ani, şi de 27%, dacă adăugăm şi persoanele cuprinse în grupa de vârstă 55-59 de ani. De asemenea, se estimează că una din opt persoane de/peste 65 ani suferă de boală, iar în ceea ce priveşte persoanele de peste 85 de ani, 45% suferă de boala Alzheimer.

Toate aceste aspecte constituie subiecte de dezbatere în cadrul Conferinţei Naţionale Alzheimer 2013 ce se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 27 februarie-2 martie 2013. Organizatorii îşi propun să aducă în prim-plan noutăţile în domeniu şi posibilitatea de a găsi soluţii pentru diagnosticarea precoce şi pentru managementul optim al acestui tip de demenţă. „Criza economică şi constrângerile bugetare în creştere au creat presiuni suplimentare asupra sistemelor de sănătate din multe ţări europene, mai ales în cele sărace, printre care se numără şi România. Acest lucru a dus la scăderea accesului la tratament şi la îngrijire medicală pentru un număr tot mai mare de suferinzi, costurile de îngrijire fiind transferate aproape integral pe umerii pacienţilor şi familiilor lor. În acest context, Societatea Română Alzheimer, prin cea de-a III-a Conferinţă Naţională Alzheimer, lansează un nou apel la dezbatere publică a problemelor generate de criza economică, dar şi de cea demografică din perspectiva demenţei Alzheimer“, a declarat conf. dr. Cătălina Tudose, preşedintele Societăţii Române Alzheimer.

Cea de-a III-a Conferinţă Naţională Alzheimer propune un workshop inovativ cu tema „Optimizarea circuitului pacientului în sistemul românesc de sănătate“, care are ca scop clarificarea aspectelor legate de traseul pacientului în sistemul românesc de sănătate, de diagnosticare precoce şi tratamentul corect al demenţei Alzheimer şi, mai ales, de rolul medicului de familie, al specialistului, fie el psihiatru, neurolog sau geriatru, la care ajunge pacientul cu această boală.

Organizarea acestui workshop se face în contextul în care există ţări europene unde, după realizarea studiilor epidemiologice, doar 46% din cazurile de demenţă sunt diagnosticate, iar în cadrul unora dintre serviciile naţionale de sănătate sunt diagnosticaţi doar o treime dintre pacienţi. Se cunoaşte, de asemenea, faptul că poate exista o perioadă de aşteptare de până la 9 luni până când se realizează diagnosticarea în clinicile de memorie. În mare parte, acest lucru ar fi cauzat de faptul că medicii din reţeaua primară consideră inutilă diagnosticarea şi tratarea pacienţilor vârstnici cu demenţă.