British Museum a împrumutat Iranului, pentru 4 luni, Cilindrul lui Cirus
Cilindrul lui Cirus va fi prezentat într-o expoziție deschisă pe 12 septembrie 2010 la Muzeul Național al Iranului.
British Museum a oferit cu împrumut Iranului un artefact străvechi, cunoscut sub numele de Cilindrul lui Cirus, pentru o perioadă de patru luni, permițând ca "această comoară" să fie prezentată într-o expoziție deschisă pe 12 septembrie 2010 la Muzeul Național al Iranului.
"Ai putea spune, aproape, că Cilindrul lui Cirus este o istorie a Orientului Mijlociu cuprinsă într-un singur obiect", a declarat Neil MacGregor, director al British Museum.
"Obiectele sunt unice, în măsura în care vorbesc în timp și spațiu, iar acest obiect trebuie să fie mediatizat la o scară cât mai largă".
Cilindrul, un artefact datând din perioada 539-530 î.Hr., din timpul domniei lui Cirus (Cir) cel Mare, este înscris cuneiform babilonian, și a fost descris ca fiind cea mai timpurie Carta a drepturilor omului existenta in lume. Acesta s-a aflat în centrul unei dispute între Patrimoniul Cultural al Iranului, Organizația de Artizanat și Turism, care a tăiat legăturile cu Muzeul în februarie 2010, astfel întârziind împrumutul.
British Museum promisese inițial să împrumute Cilindrul, Iranului, după expunerea lui în 2005 - 2006, "Imperii uitate: Lumea Persiei". În octombrie 2009, date fiind protestele care s-au amplificat după iunie 2009 față de realegerea președintelui Mahmoud Ahmadinejad, muzeul a spus că monitorizeză situația politică iranienă încât să asigure împrumutul, pentru ca el sa aiba loc in cele mai bune condiții posibile.
Împrumutul a fost în continuare amânat până în ianuarie 2010, când British Museum a spus că a descoperit în colecțiile sale proprii, inscripții asemănătoare cu Cilindrul, pe două piese – tăblițe cu scrieri cuneiforme din Babilonia.
Cilindul lui Cir, cunoscut și sub numele de Cilindrul lui Cir cel Mare, este un document aparținând conducătorului persan Cir al II-lea cel Mare. Documentul se prezintă sub forma unui cilindru din lut, inscripționat cu o scriere cuneiformă în limba akkadiană. El a fost creat după cucerirea persană a Babilonului în 539 î.Hr., când Cir a răsturnat pe regele babilonian Nabonidus, punând capăt astfel Imperiului Neo-Babilonian. Textul îl denunța pe Nabonidus ca fiind necuviincios și descrie victoria lui Cir ca fiind plăcuta zeului suprem babilonian Marduk. În continuare, se descrie modul în care Cir a îmbunătățit viata cetățenilor din Babilon, cum a repatriat popoarele strămutate și cum a reconstruit templele și sanctuarele.
Cilindrul a fost descoperit în 1879 de către arheologul Hormuzd Rassam la temeliile Esagilei, principalul templu din Babilon. La începutul anilor '70 Șahul Iranului l-a adoptat ca simbol al domniei sale și al aniversarii a 2.500 de ani de monarhie, afirmând că acesta a fost "prima cartă a drepturilor omului din istorie".
Cilindrul a atras atenția asupra repatrierii evreilor în Ierusalim, în urma captivității babiloniene. El este văzut ca o confirmare a relatărilor biblice din Cartea lui Ezra (vezi: Ezra 1.1-6, 6.1-5; Isaia 44.23-45.8; 2 Cronici 36.22-23).