Bucuria Naşterii Domnului, răspândită prin colinde la Piatra-Neamţ
În seara de 21 decembrie, începând cu orele 17.00, Protopopiatul Piatra-Neamţ a organizat tradiţionalul concert de colinde, în Sala de festivităţi a Consiliului Judeţean Neamţ. La eveniment au participat corul „Glasul Bisericii” al Protopopiatului Piatra-Neamţ, corul „Imperialii” de la Seminarul Teologic Ortodox din Piatra-Neamţ, grupul coral „Teofania” al parohiilor nemţene Sf. Cuv. Parascheva şi Sf. Mc. Gheorghe, corala „Heruvimii” de la parohia Mărăţei I şi corul „Vlăstarele Ortodoxiei” al Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români – Filiala Piatra-Neamţ. Concertul s-a desfăşurat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
În deschiderea manifestării, părintele protopop Valentin Tofan a adresat un scurt cuvânt celor prezenţi, vorbind despre bucuria sărbătorii Naşterii Domnului manifestată prin colinde. „În fiecare an sărbătorim prin intermediul colindelor cel mai mare eveniment care s-a putut petrece pe pământ, anume Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos. Colindele ne introduc în această atmosferă de sărbătoare, reuşind să prindă în melodii cele mai potrivite cuvinte pentru a răspunde sensibilităţii noastre celei mai adânci. Vestea adusă în această seară de colindători este una care ţine de minunea Întrupării Fiului lui Dumnezeu, o veste cutremurătoare pentru minte şi suflet. Vă rugăm să îi primiţi şi să-i ascultaţi cu dragoste şi bucurie pe colindătorii din seara aceasta pentru că ei ne aduc în suflete cea mai bună veste”. Cele cinci coruri participante la eveniment au interpretat o varietate de colinde, cum ar fi „Dimineaţa lui Crăciun”, „La poartă la Ştefan Vodă”, „Somnul lui Iisus”, „Legănelul lui Iisus” sau „Colind ceresc”. Concertul a implicat atât preoţi din protopopiatul Piatra-Neamţ, cât şi copii de vârstă fragedă care, îmbrăcaţi în portul popular, au rostit cu voioşie colindele rânduite.
„Viaţa noastră este marcată de încercarea îngerilor de a pătrunde în sufletul nostru cu puterea colindelor”
La finalul concertului, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Teofan a rostit o cuvântare, în care a detaliat câteva aspecte referitoare la legătura pe care colindele o crează între om şi Dumnezeu. „De la concertul din această seară mi-au rămas în minte două idei în mod special. Pe de o parte, a fost pronunţată expresia « suflet fără colindă », iar pe de altă parte, un vers spunea că « gândul rău, răutăţi şi plângeri nu au loc de îngeri ». Observăm în antiteză sufletul fără colinde şi sufletul plin de îngeri, care nu permite în fiinţa sa gând rău, răutăţi şi plângeri. Cu mila Domnului, ne apropiem de sfârşitul anului 2013 de la Naşterea lui Hristos. Peste câteva zile va debuta noul an şi ne punem întrebarea: cât din cursul acestui an şi cât din cursul anului care vine vom fi suflet fără colindă sau suflet plin de îngeri? Cred că, în cele din urmă, viaţa omului se zbate între aceste două puncte: între a fi deschis către lumea cea de taină a îngerilor şi a deveni suflet dezgolit de colinde şi de tot ce este mai adânc, frumos şi înălţător în viaţa omului”.
În continuare, cuvântul de învăţătură a subliniat importanţa primirii colindătorilor şi, prin ei, a mesajului divin transmis. „Am luat aminte anul acesta, parcă mai mult decât în alţi ani, la mesajul cuprinzător al colindelor care, pe lângă vestea coborârii lui Dumnezeu printre oameni, ne transmit şi mesajul foarte insistent de a-i primi pe colindători. Această insistenţă este argumentată în mod special pe faptul că Maica Domnului şi bătrânul Iosif nu au găsit loc de găzduire decât într-o peşteră, iar colindele înfăţişează sfânta familie alergând şi bătând din poartă în poartă. În cele din urmă, un staul de vite se transformă în sălaş binecuvântat pentru naşterea Pruncului Sfânt. Viaţa noastră este marcată de încercarea îngerilor de a pătrunde în sufletul nostru cu puterea colindelor, de la cuvântul preotului de la amvon până trâmbiţa conştiinţei fiecăruia. De multe ori ne dăm seama că, în anul care a trecut, i-am alungat pe îngeri din viaţa noastră. Sau au fost situaţii în care bătrânul Iosif şi Fecioara Maria, în diferite chipuri, s-au prezentat la poarta noastră, iar noi nu i-am primit deloc sau i-am trimis să fie găzduiţi în grajd, lângă vite. Unii poate i-am primit între noi, să dea Domnul să fim cât mai mulţi! Alţii, poate prin faptul că i-am alungat într-un fel sau altul, ne-am trezit şi am alergat pentru a le cere iertare. În zilele ce au rămas până la noul an, vor bate îngerii la uşa sufletului nostru în foarte multe forme. Oare anul care vine vom avea capacitatea să înţelegem că fără îngeri, în accepţiunea largă a cuvântului, viaţa noastră este fără sens? Să le mulţumim colindătorilor că au încercat să ne convingă că este bine ca lumea cerului să facă parte din viaţa noastră. Orele întregi de repetiţii au avut drept scop să ne determine să-i primim pe îngeri în sufletul nostru. Să ne dea Dumneazeu putere să-i recunoaştem în diferitele chipuri în care ei se prezintă în faţa noastră şi să nu-i mai alungăm din viaţa noastră”. Ultima secvenţă a întâlnirii duhovniceşti a reunit membrii tuturor corurilor participante în jurul Înaltpreasfinţitului Mitropolit Teofan care, alături de auditoriul din sală, au intonat tradiţionala colindă „O, ce veste minunată!”.