Bustul lui Sergiu Nicolaescu, la Târgu-Jiu
În luna decembrie a acestui an va fi dezvelit la Târgu-Jiu bustul regizorului Sergiu Nicolaescu, odată cu împlinirea unui an de la inaugurarea cinematografului care poartă numele artistului, a declarat luni Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu.
Donat municipalităţii de către Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, bustul va fi amplasat în apropiere de Cinematograful "Sergiu Nicolaescu".
"Un prieten al lui Sergiu Nicolaescu s-a ocupat de acest lucru, prin hotărâre de consiliu, prin Centrul Brâncuşi, am primit bustul respectiv şi deja am demarat lucrările ca acesta să fie pus pe soclu în luna decembrie, când vrem să sărbătorim un an de la punerea în funcţiune a Cinematografului "Sergiu Nicolaescu" din Târgu-Jiu. Va fi amplasat în apropierea cinematografului, puţin mai jos, acolo am găsit o zonă verde unde se poate amplasa foarte bine. Din păcate, spaţiul este foarte mic şi nu putem să amplasăm bustul în faţa cinematografului", a precizat Florin Cârciumaru.
*****
Sergiu Nicolaescu s-a născut pe 13 aprilie 1930 la Târgu-Jiu, în Duminica Floriilor. La 5 ani a părăsit Târgug-Jiu, familia stabilindu-și reședința la Timișoara. Acesta este, de fapt, orașul copilăriei lui. De mic copil i-au plăcut filmele și își dorea să joace în ele. Era șeful unei bande de aproximativ 30 de copii, iar zona lor se întindea de la Spitalul Militar până la podul dintre Cetate și Mehala. A făcut ultimele 4 clase de liceu în 2 ani.
1948 - La terminarea liceului, a intrat la trei facultăți: Belle Arte, Politehnică și Școlala de Ofițeri de Marină. Lucra pentru Rege, la Săvârșin și astfel i s-a propus să plece cu acesta, când a părăsit România, dar Regele s-a răzgândit și astfel a rămas în țară. Pe 5 ianuarie 1948, Regele a fost arestat. Tatăl său a fost arestat și el și a stat nejudecat cam un an; adus la București a fost anchetat chiar de Nicolschi, în clădirea Senatului de astăzi, pe atunci Minsterul de Interne. A fost condamnat la 7 ani, în urma unui proces tipic comunist, ajungând la Canal. Tatăl său a murit în '94, când avea 92 de ani.
1954 - La doi ani de la absolvirea Politehnicii, i s-a propus un post de director tehnic la un I.A.S de lângă București, devenit mai târziu Gospodăria partidului. Întâmplarea a făcut să se întâlnească cu un coleg din Politehnică, repartizat în Cinematografie și astfel ajunge să aibă legătură cu acest domeniu.
1962 – Joacă în "Memoria Trandafirului" mulțumită lui George Macovescu și Mihnea Gheorghiu. Succesul acestui film a fost neașteptat, și s-a difuzat la Paris, de Crăciun, timp de 10 ani. Filmul e o metaforă: durează 7 minute și este o poveste cu flori ce întruchipează destinele unor oameni. A luat pentru el "Premiul de Excelență" al Uniunii Tehnicienilor din cinematografia mondială.
1967 - Are loc premiera pariziana a filmului "Dacii", coproducție francezo-română. Pe Champs-Elysees, în dreptul restaurantului "Fouquets" trona un afiș al filmului, cu textul: "un film du Serge Nicolaesco". Era o foarte mare satisfacție pentru un tânar debutant de 37 de ani.
1968 - A lucrat în calitate de regizor cu Orson Welles, Laurence Harvey și alți mari actori americani și europeni, chiar la București la filmul "Bătălia pentru Roma" - producție americano-germană.
1970 – Filmul "Mihai Vitezul". Problema alegerii actorului pentru rolul lui Mihai Viteazu, a fost foarte complicată. A făcut o listă cu posibilii interpreți. Au candiadat pentru Mihai Viteazul vreo 10-12 actori, între care și: Ilarion Ciobanu, Mircea Albulescu, Amza Pellea, Florin Piersic, George Constantin, Emanoil Petruș. Americanii l-au ales pe Sergiu nicolaescu și filmările au început cu el. Mai târziu, au venit indicațiile ca Mircea Albulescu să-l joace pe Mihai. S-a opus și a zis: "Eu sunt regizor, eu hotărăsc! De azi, Amza Pellea va fi Mihai Viteazul.”
În următorii 20 de ani a fost foarte activ și a facut cam două filme și jumătate pe an.
După Revoluţia Română din 1989, în care a fost implicat, Sergiu Nicolaescu a susţinut Frontul Salvării Naţionale, fiind ales în repetate rânduri senator pe listele acestei formaţiuni politice, iar apoi pe ale PDSR (PSD).
La iniţiativa sa, s-a înfiinţat Comisia Senatorială de Cercetare a Evenimentelor din 1989, iniţial condusă el însuși, iar ulterior de ţărănistul Valentin Gabrielescu și a scris mai multe cărţi referitoare la Revoluţia din 1989.
În 2004 a fost numit de preşedintele Ion Iliescu membru în Colegiul Naţional al Institutului Revoluţiei Române. Sergiu Nicolaescu a fost ales în Senat în legislaturile 1990-92, 1992-96, 1996-2000, 2000-04 şi 2008.
Sergiu Nicolaescu a demonstrat în anii '70 o reală voinţă de a-şi însuşi tehnici narative şi de montaj preluate din cinematograful american comercial, pe care le aplică filmelor sale de acţiune şi suspans. Este genul pe care l-a stăpânit cel mai bine.
Regizor, scenarist, actor şi parlamentar, acesta a primit, în data de 6 decembrie 2012, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Târgu-Jiu, evenimentul precedând inaugurarea noului cinematograf din oraş, care îi poartă numele.
Autorităţile au dezvelit în urmă cu câteva luni o stea cu numele regizorului pe Aleea Nemuritorilor Gorjului, iar o stradă din Târgu-Jiu îi va purta numele.
S-a stins din viață pe 3 ianuarie 2013.