Camerele video de la Bac nu vor fi eliminate

Educaţie

Camerele video de la Bac nu vor fi eliminate

Portofoliul Educaţiei a fost preluat de Ioan Mang, noul ministru declarând că Legea Educaţiei Naţionale ar putea suferi unele modificări. Ministrul a mai spus că doreşte să promoveze o lege a Educaţiei agreată prin consens de toţi factorii politici, însă până la acel moment a avertizat absolvenţii de liceu că examenul de bacalaureat se va desfăşura la fel ca anul trecut, candidaţii fiind supreavegheaţi cu ajutorul camerelor video.

Noul ministrul al Educaţiei, Ioan Mang, şi-a prezentat luni, în faţa parlamentarilor, obiectivele sale, printre acestea numărându-se intenţia sa de a aduce unele schimbări la Legea Educaţiei Naţionale şi de a promova o alta, împreună cu partenerii sociali. „Legea Educaţiei Naţionale poate fi schimbată într-un timp foarte scurt. Există o lege într-o formă finală, dar va trebui să avem discuţii cu partenerii sociali şi abia după aceea să primească votul final în Comisia pentru educaţie a Senatului“, a afirmat Mang. În opinia sa, ar trebui creată o lege a Educaţiei agreată prin consens de toţi factorii politici, astfel încât, la schimbarea unui guvern, cel care vine să nu mai modifice legea.

Referindu-se la ciclurile de studiu, Ioan Mang a spus că este de părere că se va reveni la ciclurile cu patru ani de gimnaziu şi patru ani de liceu, decizie care va fi luată cu partenerii sociali.

În ceea ce priveşte clasa pregătitoare, ministrul propus a susţinut că este necesar să existe un an obligatoriu înainte de clasa I, iar în cazul în care sistemul ar fi perturbat se va continua cu acest an obligatoriu în învăţământul primar.

Referindu-se la camerele video de la examenul de bacalaureat, Ioan Mang a spus că acestea nu vor fi eliminate, dar că nu trebuie să se pornească de la ideea că trebuie demonstrat că elevii sunt foarte slabi.

De asemenea, ministrul Educaţiei, Ioan Mang, susţine că va trebui luată cât mai rapid o decizie finală în ceea ce priveşte Codul Educaţiei.

„Avem o problemă importantă legată de modul în care s-a aplicat Legea 1/2011 şi aici va trebui să facem o analiză foarte clară asupra problemelor care au apărut. Există multe articole de lege care nu au produs niciun efect. Va trebui să vedem dacă putem rediscuta cât mai rapid cu sindicatele, reprezentanţii părinţilor, ai elevilor şi să luăm o decizie finală în ceea ce priveşte Codul Educaţiei, lege aflată în Senat într-un stadiu final“, a spus ministrul în faţa comisiilor parlamentare reunite.

Mang a mai spus că va trebui analizată problema abandonului şcolar cauzat de închiderea şcolilor şi precizează că, acolo unde se va impune, acestea trebuie redeschise. În ceea ce priveşte autonomia universitară, Mang a menţionat că „este de neacceptat faptul că sunt luate decizii cu privire la universităţi fără a se ţine cont de deciziile senatelor universitare“.