Campanie de conștientizare anticorupție în P.T.F. Sculeni
Corupţia este percepută de majoritatea populaţiei ca un fenomen deosebit de grav şi periculos, care subminează structurile de autoritate publică, le reduce credibilitatea şi eficienţa. De asemenea, o parte dintre cetăţeni privesc corupţia ca o modalitate de a-şi rezolva o serie de probleme, motiv pentru care fenomenul se menţine sau se dezvoltă, în funcţie de anumiţi factori favorizanţi.
Responsabilizarea personalului M.A.I. şi conştientizarea pericolului implicării în fapte de corupţie reprezintă unul din obiectivele majore ale activităţii de prevenire a corupţiei desfăşurată de către Direcţia Generală Anticorupţie.
Acţiunile de informare şi conştientizare adresate atât personalului propriu, cât şi cetăţenilor trebuie susţinute şi de o serie de măsuri care să conducă la reducerea riscurilor şi vulnerabilităţilor la corupţie. Strategia naţională anticorupţie pe perioada 2012–2015, aprobată prin H.G. nr. 215 din 20 martie 2012, face referire la patru obiective generale, unul dintre acestea fiind „4.2. Creşterea gradului de educaţie anticorupţie”. Pentru atingerea obiectivului general mai sus amintit, strategia stabileşte două obiective specifice, unul dintre acestea fiind „Creşterea gradului de informare a publicului cu privire la impactul fenomenului de corupţie”, iar pentru îndeplinirea sa sunt stabilite mai multe măsuri dintre care menţionăm „desfăşurarea de campanii naţionale şi locale pentru promovarea unui comportament de recunoaştere şi respingere a corupţiei”.
În scopul transpunerii în practică a acestei măsuri, Direcţia Generală Anticorupţie, în cooperare cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a demarat o campanie de conştientizare anticorupţie, pe baza „Planului comun de măsuri privind prevenirea faptelor de corupţie în rândul personalului punctelor de trecere a frontierei”, în cadrul căreia au fost realizate un număr de 250.000 flyere în limba română şi 50.000 flyere în limba engleză, ce au fost repartizate unui număr de 21 structuri ale Poliţiei de Frontieră Române, care au îndeplinit criteriul privind tranzitul de peste 200.000 de persoane în semestrul I 2014. La nivel local, Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni i-au fost repartizate un număr de 11.900 flyere în limba română şi 2.380 flyere în limba engleză, cu mesaje anticorupţie, pentru a fi distribuite cetăţenilor care tranzitează frontiera româno-moldoveană, având ca scop conştientizarea consecinţelor faptelor de corupţie, precum şi necesitatea sesizării unor astfel de fapte.
Materialele cu mesaje anticorupţie sunt distribuite de către lucrătorii Serviciului Judeţean Anticorupţie Iaşi împreună cu lucrătorii Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni.