Campanie de donare de sânge, demarată de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti

Social

Campanie de donare de sânge, demarată de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti

    • Campanie de donare de sânge, demarată de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti
      Campanie de donare de sânge, demarată de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti

      Campanie de donare de sânge, demarată de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti

Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti organizează campania "Donează Sânge! Fii Erou!", se arată într-un comunicat de presă.

Luni, joi şi vineri, în Holul de Onoare al Facultăţii de Medicină - UMF "Carol Davila", şi marţi şi miercuri, în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, studenţii au ocazia să ajute persoanele care au nevoie de transfuzii de sânge precum victimele accidentelor, cei care sunt supuşi unor operaţii dificile sau cei care necesită tratamente împotriva cancerului.

Potrivit comunicatului de presă, doar 2 % din oameni donează, iar acest proiect reprezintă atât un semnal de alarmă, cât şi un eveniment cu un puternic caracter de responsabilizare socială.

Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională Bucureşti "Prof. Dr. C.T. Nicolau" pune la dispoziţia organizatorilor cadrele medicale cu pregătire în domeniu cu asigurarea că se vor respecta normele internaţionale de igienă în timpul actului de donare. Ca măsură de siguranţă pentru pacienţii din spitalele care vor beneficia de produsele prelevate se vor efectua o serie de teste în laboratoare de specialitate pentru a exclude contaminarea sângelui donat. Donatorii vor fi informaţi în privat dacă analizele lor nu vor fi în parametrii normali, se mai arată în comunicat.

Pentru a putea să doneze, doritorii trebuie să prezinte un act de identitate; să aibă între 18-60 ani și peste 50 kg; o stare de sănătate bună; să nu fi suferit operații minore în ultimele 3 luni sau majore în ultimele 6 luni; să nu fi avut hepatită, TBC, malarie; să nu se fi vaccinat în ultimele 2 săptămâni; doamnele și domnișoarele să nu fie în timpul menstruației; să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înaintea donării, să fie bine hidratat și ușor mâncat, să nu fie răcit, gripat, să nu aibă herpes.

În urma acestui act umanitar donatorii vor beneficia de apă, cafea și sucuri, prăjituri și fursecuri, bonuri de masă în valoare de 63 RON, 50% reducere la transportul în comun pentru o lună, o zi liberă de la serviciu și analize gratuite care pot fi ridicate de la sediul Insitutului de Hematologie din str. Dr. Felix (analize pentru hepatita, HIV-SIDA, hemoglobina, sifilis, Rh). În cazul în care donatorul suferă de o boală transmisibilă, acesta va fi contactat și informat în particular asupra stării sale de sănătate.

În ultima campanie s-au adunat în doar o săptămână aproximativ 550 de donatori, ceea ce reprezintă peste 250 litri de sânge care poate fi folosit în aproape 200 de intervenţii medicale, mai este precizat în comunicatul de presă.