Campanie de informare, educare și conștientizare cu privire la cancerul de col uterin

Social

Campanie de informare, educare și conștientizare cu privire la cancerul de col uterin

În perioada 19 ianuarie-20 martie, asociația "Îngrijire Acasă" împreună cu Asociația Filantropică Medicală "Christiana" și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov va desfășura o campanie de informare, educare și conștientizare cu privire la cancerul de col uterin, cu mottoul "Cu ajutorul tău, aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit".

"Începem, în 19 ianuarie, odată cu "Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin", care se desfășoară până în 25 ianuarie, eveniment organizat sub auspiciile European Cervical Cancer Association, dar campania va continua până în 20 martie. Tinerele cu vârsta de peste 25 de ani, dar și femeile până la 65 de ani, trebuie să meargă să-și facă testul Babeș-Papanicolau pentru că acest tip de cancer poate fi tratat dacă este depistat la timp. Cu o trimitere de la medicul de familie, acest test se face în mod gratuit. Este foarte important acest control. Femeile au posibilitatea acum să se informeze mult mai mult decât în alți ani, problema este doar să se adreseze medicului și să-și facă acest test", a declarat într-o conferință de presă Simona Ene, coordonatorul campaniei.

Dr. Georgeta Negoiță de la Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică a menționat că în Brașov există o rețea foarte bine organizată de screening pentru cancerul de col uterin, iar această campanie este foarte importantă și vine în sprijinul femeii.

"Este absolut necesar acest test Babeș-Papanicolau. Trebuie făcut odată pe an. Cancerul de col uterin poate fi tratat dacă este depistat la timp și poate evita o serie de traume și drame prin care trec apoi femeile, dar și familiile acestora. La nivelul județului Brașov, numărul de cazuri noi de femei cu cancer de col uterin aflate în evidența cabinetului județean de oncologie a fost de 50 în anul 2012, iar pe primele trei trimestre ale anului 2013, doar 34", a spus dr. Georgeta Negoiță.

La nivelul județului Brașov, în anul 2013, 5.000 de femei au fost examinate citologic în acțiuni de screening. România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea datorată cancerului de col uterin, fiind totodată și a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, și prima cauză de mortalitate la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 44 de ani. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, rata mortalității prin cancer de col uterin în România este de 2-2,7 ori mai mare decât în majoritatea țărilor Europei Centrale și de Est și de 6,3 ori mai mare decât media țărilor Uniunii Europene.