Campanie de prevenire a cancerelor de piele
Pe tot parcursul lunii mai, la nivel naţional se derulează o amplă campanie de informare privind melanomul, în care vor fi angrenaţi peste 300 de medici dermatologi din întreaga ţară. Campania este organizată de Societatea Română de Dermatologie (SRD), sub egida Academiei Europene de Dermatologie şi Venerologie (EADV).
La finalul acestei luni, pe 30 mai, în întreaga ţară medicii specialişti vor oferi consultaţii gratuite pe bază de programare, în vederea depistării precoce a cancerului de piele. Cei care doresc să beneficieze de un astfel de consult pot suna gratuit la 0 800 811 101. Pentru o bună desfăşurare a acestei campanii, în perioada 7-10 mai va exista o pre-programare centralizată a pacienţilor, care vor solicita screening-ul pentru melanom.
La nivel mondial, campania EuroMelanomaDay 2012 se derulează simultan în 28 de ţări ale lumii, printre care se numără Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elveţia, Franţa, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia.
De asemenea, campanii similare se derulează şi în Statele Unite ale Americii, dar şi în Australia. România participă din 2006, prin Societatea Română de Dermatologie, la programul „Euromelanoma Day“.
Ediţia din acest an a EuroMelanoma Day are ca obiectiv principal depistarea melanomului şi prevenirea cancerelor cutanate, a căror incidenţă a crescut îngrijorător în ultimii 30 de ani.
Potrivit medicilor dermatologi, factorii care ar putea contribui la apariţia acestei afecţiuni sunt stresul, alimentaţia, radiaţiile solare, imunitatea scăzută, bolile metabolice. „Această acţiune are practic un dublu scop. Pe de o parte are în vedere sensibilizarea opiniei publice faţă de pericolul expunerii la radiaţiile solare, iar pe de altă parte, şi cred că este scopul cel mai important, încurajarea prezentării la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele“, a declarat prof. dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie (SRD).
Potrivit statisticilor, la nivel mondial, anual apar aproximativ 150.000 de melanoame şi peste 40.000 de oameni mor din cauza acestei afecţiuni, iar la nivel european, în prezent, sunt înregistraţi peste 50.000 de pacienţi cu melanom. De aceea, medicii atrag atenţia asupra faptului că trebuie să se folosească creme de protecţie şi să se evite expunerea la soare.
La mare, trebuie să se utilizeze creme de protecţie, iar expunerea să se facă dimineaţa, până în ora 10:00, şi după-amiază după ora 17:00. La fiecare două ore trebuie să se aplice creme de protecţie şi după ieşirea din apă.